Vredespijp rond Belgische 5G aangestoken?

Er komt misschien toch nog een doorbraak in het Belgische 5G-dossier. De partij N-VA wil de opbrengsten van de 5G-veiling laten blokkeren en achteraf praten over de verdeling ervan, schrijft De Tijd. Op die manier kan de veiling doorgang vinden.

Het idee om de opbrengsten van de veiling achteraf te verdelen, is eerder geopperd door minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD). Nu lijkt N-VA erin mee te stappen. Vlaams Minister-President Jan Jambon en parlementslid Michael Freilich lijken de opening te willen maken.

De veiling moet minstens zo’n achthonderd miljoen euro opbrengen, maar de federale regering en de deelstaten ruziën al anderhalf jaar over de verdeling van dat geld. Bij de 4G-veiling werd een 80/20-verdeelsleutel  gehanteerd (tachtig procent voor de federale overheid, twintig voor de regio’s), maar de regio’s willen een groter deel van de koek. Hun argument is dat 5G nog meer gebruikt zal worden voor het streamen van media en media is een regionale bevoegdheid.

Er zijn nog andere obstakels dan enkel centen, zo laat minister De Backer aan De Tijd weten. Er is ook discussie over het al dan niet toelaten van een vierde operator en er zijn ook nog de te lage stralingsnormen in Brussel. Als kers op de taart is er in Wallonië ook weinig animo voor 5G vanwege de vermeende gezondheidsrisico’s.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-02T10:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.