Nokia zet r&d-lab rond robotica op in India

De Finse telecomfabrikant Nokia richt met het Indian Institute of Science een r&d-centrum op rond robotica. Het centrum zal onderzoek doen op het kruispunt van robotica, kunstmatige intelligentie en communicatietechnologie.

Het nieuwe centrum, het Nokia Centre of Excellence for Networked Robotics gedoopt, zal samenwerken met universiteiten, startups en grote bedrijven. Het moet ‘maatschappelijk relevante’ usecases gaan ontwikkelen in bijvoorbeeld de landbouw, industriële automatisering en nooddiensten.

Nokia zal hierbij zijn expertise rond netwerktechnologie en 5G inbrengen. Ook de kennis van het Nokia Bell Lab rond robotbeheer, robotbesturing en de interactie tussen mens en robot, zal er goed van pas komen.

Het nieuwe centrum heeft enkele concrete projecten op stapel staan. Zo zal er bekeken worden hoe het gebruik van drones in de landbouw kan leiden tot waterbesparing. Drones moeten daarbij ook bijvoorbeeld zorgen dat mensen minder in contact komen met pesticiden en waarschuwen wanneer er grote branden dreigen te ontstaan.

‘De ultieme relevantie van technologie is het vinden van oplossingen om de kwaliteit van ons leven te verbeteren’, zegt het hoofd van het Indian Institute of Science. ‘De samenwerking met Nokia zal onze studenten helpen om kennis en inzichten te vergaren en belangrijke bijdragen te leveren aan de ontwikkeling van innovatieve en maatschappelijk relevante 5G-gebruikscases. Dit is een cruciaal initiatief en het zal ons helpen om dichter bij het vinden van technologische oplossingen te komen om ons leven te verrijken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-04T10:43:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.