AMD betaalt 35 miljard voor fpga-specialist Xilinx

Chipbakker AMD neemt het Amerikaanse Xilinx over voor 35 miljard dollar in aandelen. Xilinx is een specialist in het ontwerpen en bouwen van fpga's, field programmable gate array-chips.

De deal is al goedgekeurd door zowel de raad van bestuur van AMD als van Xilinx. Nu moeten ook nog de mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders groen licht geven. Als alles volgens plan gaat, is de overname eind volgend jaar een feit. Xilinx wordt dan een filiaal van AMD, huidig ceo Victor Peng blijft daarbij ook aan boord. In de raad van bestuur van AMD zullen ook twee Xilinx-bestuurders aangeduid worden.

De programmeerbare fpga-chips van Xilinx (dat marktleider is) worden vooral in datacenters en mobiele netwerken ingezet. Ook voor industriële oplossingen zijn ze populair. Het bedrijf werd in 1984 opgericht in Silicon Valley, maar heeft ook kantoren in Azië en Europa. De omzet van Xilinx, dat bijna vijfduizend mensen tewerkstelt, tikte vorig jaar af op iets meer dan drie miljard dollar, een record voor het bedrijf. In het derde kwartaal van dit jaar moest het wel omzet- en winstdalingen slikken.

Fpga's zijn een soort chips die voor verschillende taken ingezet kunnen worden, door ze softwarematig aan te passen. Door de overname kan Xilinx nog meer een vuist maken naar aartsrivaal Intel en krijgt het toegang tot lucratieve markten zoals die voor datacenters. Hoewel AMD steeds meer aanbod heeft voor bijvoorbeeld de servermarkt, blijft Intel daar de te kloppen moloch. Intel stapte zelf al jaren geleden in de markt voor fpga-chips door in 2015 Altera over te nemen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-27T16:59:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.