EllaLink-kabel komt aan in Portugal

Netwerkoperator EllaLink meldt dat zijn transatlantische datakabel, die Zuid-Amerika met Portugal verbindt, is aangekomen op het Iberische schiereiland, in het Portugese kuststadje Sines. De kabel vertegenwoordigt een investering van 150 miljoen euro.

Naast de directe verbinding via een onderzeese hogesnelheidskabel tussen Europa en Latijns-Amerika omvat het systeem van EllaLink ook verschillende routes over land die strategische datacenters in Lissabon, Madrid, Marseille, São Paulo, Rio de Janeiro en Fortaleza met elkaar verbinden, in samenwerking met Equinix en Interxion. Het systeem biedt in eerste instantie 72 Tbps capaciteit door middel van vier paar directe vezels tussen Europa en Brazilië. Verwacht wordt dat EllaLink in het tweede kwartaal van 2021 klaar is voor gebruik.  

De investering van 150 miljoen euro, aangewezen door de Portugese regering, was één van de belangrijkste doelen van haar voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. In de afgelopen decennia heeft de digitale consumptie de nood aan connectiviteit tussen landen en continenten exponentieel doen toenemen, van eenvoudige spraakberichten tot real time videostreaming. Ook de invoering van 5G zal de nood aan snelle transmissienetwerken laten toenemen. Door de kortste directe route te creëren tussen Europa en Latijns-Amerika, en de doorgang door andere landen te vermijden, vermindert EllaLink de latentie met de helft ten opzichte van de huidige infrastructuur. Ellalink tikt nu af op 60 milliseconden tussen Portugal en Brazilië.

Ellalink zal het netwerk nog verder uitbreiden. Er zijn verbindingen gepland met het eiland Madeira en Kaapverdië, evenals met Marseille waardoor de connectiviteit met Afrika, Azië en het Midden-Oosten zal toenemen. Andere potentiële connectiepunten in onder meer Mauritanië, Marokko, Frans-Guyana en de Canarische Eilanden zijn ook al in zicht.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-06T15:25:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.