Belgische mobiele netwerken bij Europese top

De kwaliteit van spraak en mobiele data-gebruik van de drie mobiele netwerken in België (Proximus, Orangen en Telenet/Base) is uitstekend. Dat blijkt uit een studie van telecomwaakhond BIPT.

De studie van het BIPT wijst uit dat de mobiele kwaliteit in België erg goed is. Naast een zeer hoge spraakkwaliteit bij de drie mobiele netwerken is meer bepaald het mobiele data-gebruik meer dan goed. Dat blijkt ook zo te zijn in alle bestudeerde zones: landelijk, gemiddeld bevolkt en dichtbevolkt. De gebruiker heeft over het algemeen toegang tot een gemiddelde downloadsnelheid van ongeveer 80,6 Mbps, in 2019 was dit net geen 63 Mbps. Telenet/Base haalt de beste resultaten voor de downloadsnelheden (gemiddeld 99,5 Mbps) terwijl Orange sneller is dan de twee andere operatoren voor de uploadsnelheden (28,9 Mbps). Proximus heeft dan weer de hoogste betrouwbaarheidsgraad voor videostreaming.

Tijdens de studie verliep 99,8 procent van de oproepen zonder onderbreking. Bij Proximus komen de gesprekken het snelst tot stand terwijl Orange en Telenet/Base een licht betere spraakkwaliteit bieden. De resultaten liggen echter zo dicht bij elkaar voor sommige indicatoren dat een menselijk oor maar moeilijk een werkelijk verschil kan waarnemen.

Ten opzichte van de voorbije jaren zijn de prestaties van de mobiele netwerken in België stabiel of verbeterd voor alle performantie-indicatoren, zegt het BIPT. De studie toont dat de kwaliteit van de ervaring erg goed is, zowel in de grote en middelgrote steden van het land als in de landelijke gebieden en langs de vervoersassen. Een internationale vergelijking van de prestaties van mobiele netwerken geeft verder aan dat de Belgische netwerken tot de beste netwerken in de Europese Unie behoren. 

Om zijn onderzoek te vervolledigen, zal het BIPT in 2021 aan de hand van sondes geplaatst in de treinen een gelijkaardige studie uitvoeren op de spoorwegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-11T14:03:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.