Proximus enige eigenaar van BICS

Proximus koopt de twee overige aandeelhouders van zijn wholesale carrier-dochter BICS uit en wordt enige eigenaar van het bedrijf. MTN en Swisscom hadden respectievelijk twintig en 22,4 procent van de aandelen in handen, Proximus legt daar 217 miljoen euro voor op tafel.

Dat er iets te gebeuren stond met BICS was al langer duidelijk. MTN en Swisscom lieten in 2019 doorschemeren dat ze van hun minderheidsaandeel af wilden en ook Proximus zelf heeft een verkoop zijn deel overwogen. Daarop lieten ook enkele investeringsfondsen hun interesse blijken. Zover komt het echter niet. ‘Na verschillende opties te hebben bestudeerd, is Proximus tot de conclusie gekomen dat het verwerven van honderd procent van de aandelen van BICS de beste manier is om over de nodige flexibiliteit te beschikken om waarde te creëren op lange termijn voor BICS en TeleSign’, zo schrijft Proximus in een persbericht.

Binnen BICS zelf was er blijkbaar ook onenigheid over hoe het met het bedrijf verder moet. Eind vorige maand raakte bekend dat ceo Daniel Kurgan na veertien jaar het bedrijf zou verlaten. Hij wordt vervangen door de Italiaan Matteo Gatta, die rechtstreeks rapporteert aan de raad van bestuur, voorgezeten door ceo Guillaume Boutin. 

BICS is een wholesale carrier en verkoopt connectiviteitsdiensten tussen operatoren onderling. BICS werd in 2005 opgericht als een joint venture tussen van Proximus en het Zwitserse Swisscom. Later sloot ook het Zuid-Afrikaanse MTN zich aan. Commercieel gezien is de afdeling geen primus binnen Proximus. De winst voor belastingen bedroeg vorig jaar 131 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 153 miljoen. 

Om de transactie te financieren, wordt een beroep gedaan op de bestaande kredietfaciliteiten van Proximus ten belope van zevenhonderd miljoen euro. De transactie verandert ook niets aan het voornemen van Proximus om zijn jaarlijks bruto-dividend van minstens 1,20 euro per aandeel uit te keren. Ook alle lopende investeringen, bijvoorbeeld rond glasvezel, gaan gewoon door, zegt de operator.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-09T09:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.