Ericsson en Nokia leveren 5G aan Telenet

John Porter CEO Telenet

Telenet-ceo John Porter.

Telenet heeft na een grondige procedure Ericsson, Nokia en Google Cloud geselecteerd als partners voor de uitrol van zijn 5G-netwerk. De Chinese bedrijven Huawei en ZTE (dat eerder al apparatuur voor Telenet leverde) vissen achter het net.

Telenet – ook gekend voor zijn BASE-merk - startte begin 2020 met de procedure om partners te selecteren voor de uitrol van zijn 5G-netwerk.

De nieuwe opdracht wordt netjes tussen de twee Scandinavische bedrijven opgesplitst. Ericsson zal de apparatuur op de antennemasten, het zogenaamde radio access network (ran), vervangen met nieuwere hard- en software. Nokia zal op zijn beurt instaan voor de kern van het netwerk (core network). Ericsson is ook al leverancier aan Telenet. 

Telenet zal samen met Nokia ook gebruik maken van Google Cloud in de datacenters van Telenet. Anthos, het managed application-platform van Google Cloud, laat operatoren toe om de Nokia-kernapparatuur en andere toepassingen die vroeger via fysieke hardware in het netwerk geplaatst moesten worden, te emuleren via clouddiensten. Hierdoor kunnen operatoren snel innoveren en inspelen op de behoeftes van de markt. 

Telenet was de laatste Belgische telecomoperator die nog moest bekendmaken wie het had gekozen voor de uitbouw van zijn 5G-netwerk. Proximus en Orange lieten eerder al weten daarvoor een beroep te doen op de tandem Nokia-Ericsson. Daarmee worden de Chinese concurrenten Huawei en ZTE in ons land voorlopig op een laag pitje gezet. 

De Chinese telecomleveranciers worden in meer landen geweerd vanwege bezorgdheid over hun nauwe banden met de Chinese overheid. Voormalig Amerikaanse president Donald Trump zette die beweging in gang zette door onder meer Huawei op een zwarte lijst te plaatsen en toegang tot de Amerikaanse markt te weigeren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-15T10:03:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.