Proximus joint venture met EQT heet Fiberklaar

glasvezel

De al aangekondigde joint venture tussen Proximus en het Zweedse investeringsfonds EQT Infrastructure heeft een naam. Fiberklaar wil tot 2028 anderhalf miljoen huizen in Vlaanderen van glasvezeltechnologie voorzien. Er wordt meer dan 2,5 miljard euro geïnvesteerd, zowel voor technische uitrol als operationele kosten.

Fiberklaar gaat een open netwerk bouwen dat voor andere serviceproviders toegankelijk zal zijn. De gebruiker kiest zelf de serviceprovider die het beste bij hem past. Vanaf dag één zal Proximus zijn diensten al aanbieden, anderen zullen volgen.

De uitrol zal prioritair gebeuren in de gemeentes waar de vraag van de consument het grootst is. Het bedrijf heeft de ambitie om dit jaar al in een tiental Vlaamse steden en gemeenten te starten, waarvan er drie in april worden bekendgemaakt. Fiberklaar zal voorafgaand aan de aanleg van het netwerk lokale campagnes organiseren om inwoners de mogelijkheid te geven in te tekenen op het aanbod van de serviceproviders. Wie zich op dat moment aanmeldt, hoeft geen aansluitingskosten te betalen voor de fiberaansluiting.

‘Landen zoals Spanje, Zweden en Portugal hebben bijvoorbeeld een fiberdekking van ongeveer tachtig procent. In België is dit amper acht procent. Het is onze ambitie om een stevige inhaalbeweging te maken om de inwoners van Vlaanderen digitale vrijheid te bieden met zo snel mogelijk toegang tot fiber en bliksemsnel internet’, zegt ceo Rik Missault.

Naast Proximus is Fiberklaar in handen van het Zweedse investeringsfonds EQT dat een ruime ervaring heeft met het aanleggen van fibernetwerken in Scandinavië (Global Connect), Duitsland (Deutsche Glasfaser) en Nederland (Delta Fiber). 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-25T09:44:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.