It-uitgaven overstijgen dit jaar vier biljoen dollar

De wereldwijde uitgaven aan it zullen dit jaar de grens van de vier biljoen dollar doorbreken. Dat is een stijging met bijna 8,5 procent vergeleken met vorig jaar. De cijfers komen van het marktonderzoeksbureau Gartner.

It is niet langer een ondersteunende pijler in de bedrijfsvoering, het is een essentieel onderdeel geworden om meerwaarde te genereren. Dat is de conclusie die Gartner trekt in zijn laatste onderzoeksrapport naar it-uitgaven. De cijfers weerspiegelen die visie. Alle it-segmenten zullen naar verwachting tot 2022 een positieve groei vertonen, zegt de marktonderzoeker. De grootste groei zal komen van apparaten (14 procent) en bedrijfssoftware (10,8 procent), vooral omdat organisaties hun personeel een meer comfortabele, innovatieve en productieve omgeving willen bieden.

Verschillen in regio en sector

Het grootste bedrag gaat nog altijd naar ‘communicatiediensten’, met bijna anderhalf biljoen dollar. Daarna komen ‘it services’ met 1,1 biljoen. Datacenters blijven de benjamin in het verhaal met bijna 237 miljard. Voor volgend jaar ziet Gartner de algehele groei zich doorzetten, tot in totaal bijna 4,3 triljoen.

Tegelijk met de stijging in uitgaven en de steeds prominentere rol van it, verandert ook de manier waarop it gefinancierd wordt. Omdat it verschuift van een back- naar een front-office en is het geen ‘overhead’-uitgave meer (een te mijden kost) die voortdurend wordt gemonitord en onder druk staat. Het verandert langzaam maar zeker naar een investering die mee de omzet drijft.

Niet alle segmenten zullen hun uitgaven even snel opdrijven. Veel heeft te maken met het te verwachten economisch herstel na de corona-pandemie. Bedrijven uit de industrie, het bank- en verzekeringswezen en de financiën zullen nog dit jaar de pre-corona-investeringen van vroeger behalen. Voor ondernemingen uit bijvoorbeeld de retail en het transport zal dat allicht pas in 2023 het geval zijn. 

Ook in regio’s zijn er grote verschillen. China zit al terug op het niveau van 2019. Latijns-Amerika zal allicht pas in 2024 herstellen, meent Gartner. Noord-Amerika en Europa zullen tegen eind dit jaar opnieuw met herstel aanknopen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-08T10:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.