Starlink zet voet aan wal in Nederland

Starlink

Starlink, de Amerikaanse satelliet-isp waar Elon Musk achter zit, biedt zijn diensten voortaan ook in een deel van Nederland aan. Dat meldt Tweakers. Belgen vallen voorlopig nog uit de boot. Starlink heeft ondertussen ook een overeenkomst afgesloten met Google Cloud.

Voorlopig lijkt de Starlink-service voor Nederland nog maar beperkt beschikbaar te zijn. Geïnteresseerden uit onder meer de regio Den Bosch en Den Haag die een voorbestelling hadden geplaatst, kregen een mail dat de dienst van start is gegaan. Op de Starlink-website kunnen ook adressen ingegeven worden om te kijken of Starlink besteld kan worden. Voor bijvoorbeeld inwoners van Amsterdam lijkt dat zo te zijn, wie in pakweg Friesland woont, moet nog even geduld hebben. Ook voor Belgische voorbestellingen wordt nog altijd uitgegaan van ‘2022’ als startdatum.

Beperkt aanbod

"In de toekomst zou de snelheid, uptime en latency wel ‘dramatisch’ verbeteren"

Starlink schrijft in de mail dat het nog om een ‘beperkt aanbod’ gaat met snelheden van 50 tot 150 megabits per seconde. Er zouden ook korte onderbrekingen van het signaal kunnen voorkomen. In de toekomst zou de snelheid, uptime en latency wel ‘dramatisch’ verbeteren, zegt Starlink, zodra er meer satellieten gelanceerd zijn en meer grondstations zijn gebouwd. 

Starlink mikt met zijn internetservice vooral op afgelegen gebieden waar geen DSL, kabel of fiber ligt. De dienst maakt gebruikt van een netwerk van satellieten. Het abonnement kost maandelijks 99 euro, wel moet er een satellietschotel van 499 euro bij aangeschaft worden.

Google Cloud

Vandaag kondigde Starlink trouwens ook aan dat het een verbintenis heeft gesloten met Google Cloud. Het bedrijf gaat clouddiensten leveren aan Starlink en Starlink gaat ook grondstations verbinden met de datacenters van Google. Op die manier krijgen zakelijke gebruikers van Starlink snelle verbindingen met de Google Cloud-diensten. In de tweede helft van dit jaar moet de nieuwe service actief zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-14T11:53:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.