Eind dit jaar 580 miljoen 5G-abonnementen

Tegen eind dit jaar zullen er bijna zeshonderd miljoen wereldburgers rondlopen met een 5G-gsm-abonnement. Dat voorspelt netwerkspecialist Ericsson in zijn twintigste Ericsson Mobility Report. Daarmee is 5G de snelst groeiende mobiele technologie uit de gsm-geschiedenis.

Om aan dat half miljard te komen, worden er momenteel wereldwijd ongeveer een miljoen 5G-abonnementen per dag toegevoegd, zo becijferde Ericsson. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er ongeveer 70 miljoen bij. China, Noord-Amerika en de Golfstaten lopen voorop wat betreft abonnee-aantallen, terwijl Europa eerder traag van start gaat. 

De snelle adoptie van 5G maakt dat ook het wereldwijde mobiele dataverkeer explodeert. Eind 2020 tikte dat af op 49 exabyte per maand. Tegen 2026 zal dat ongeveer 237 exabyte per maand zijn of een stijging met bijna een factor vijf. Dat cijfer is nog exclusief fwa-verkeer (fixed wireless access, consumenten die via 5G thuis internet binnenhalen).

Volgens het rapport hebben bijna negen op de tien communicatieserviceproviders die 5G hebben gelanceerd, ook een aanbod voor fwa (4G en/of 5G), zelfs in markten met een hoge glasvezelpenetratie. Specifiek het fwa-verkeer zal tegen 2026 met een factor zeven groeien, zegt Ericsson tot 64 exabyte per maand. 

Ook iot-technologieën zoals narrow band-iot- en cat-m-verbindingen (variant op 4G voor iot) doen een duit in het zakje. Zij zullen naar verwachting in 2021 met bijna tachtig procent toenemen en bijna 330 miljoen verbindingen bereiken. In 2026 zullen deze technologieën naar verwachting bijna de helft van alle mobiele iot-verbindingen vertegenwoordigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-16T11:14:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.