Eén op twintig pc's houdt zich vast aan Windows 7

Nu Windows 11 is aangekondigd, kijken we naar de marktaandelen van de Windows-besturingssystemen in ons land. Windows 10 heeft een groot marktaandeel, maar Windows 7 blijkt hardnekkig. Ook XP duikt nog steeds op.

Dat blijkt uit cijfers van Statcounter voor België. Op de desktop-pc beschikt Windows 11 van alle Windows-versies een ruim marktaandeel van bijna 91 procent.

Windows 7 en security

Windows 7 blijkt andermaal een bijtertje. Dat marktaandeel ging de voorbije maanden in ons land wel lichtjes naar beneden en bedraagt vandaag zowat vijf procent. Dat betekent dus dat één pc op twintig nog Windows 7 draait. Weet dat Microsoft sinds anderhalf jaar niet meer in security-updates of ondersteuning voorziet voor dit besturingssysteem.

Ook nog XP

Marktaandeel Windows in België

Windows 10: 90,89 %
Windows 7: 5,03 %
Windows 8.1: 2,93 %
Windows 8: 0,77%
Windows Vista: 0,21%
Windows XP: 0,18%
Bron: StatCounter, juni 2021

Opvallend is dat her en der nog oudere Windows-versies opduiken. Zo heeft Windows XP in ons land een marktaandeel van 0,18 procent en Windows Vista 0,21 procent. Te weten dat XP zowat twintig jaar geleden werd gelanceerd en Vista vijftien jaar geleden. 

Voor de versies Win 8.1 en Win 8 zijn de marktaandelen respectievelijk 2,93 en 0,77 procent.

Wat met Windows 11?

De voorbije jaren wisselde Microsoft – inzake marktaandeel – vaak een populair besturingssysteem af met eentje dat minder in gebruik raakte. 

Zo konden Windows 10, Windows 7 en Windows XP op behoorlijk wat tractie rekenen. Windows Vista op zijn beurt was minder succesvol. Benieuwd hoe Windows 11 het in dit opzicht gaat doen.

En wat met OS X?

Overigens gelden de marktaandelen enkel voor Windows-pc's. Volgens Statcounter heeft Windows van alle desktop-systemen in België een marktaandeel van driekwart, waarmee het op een jaar tijd licht stijgt. 

OS X heeft een desktop-marktaandeel van een circa twintig procent. Een jaar geleden was dat bijna een kwart.

Linux op de desktop situeert zich rond 1,2 procent en Chrome OS op een klein procentje. Beide zien op een jaar tijd hun marktaandeel wel licht toenemen. Al zijn hun cijfers bescheiden in vergelijking Windows en OS X.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-29T11:23:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.