Vertiv schept orde in de edge-chaos

Edge computing

Specialist in netwerk en ict-infrastructuur Vertiv heeft een lijst opgesteld met standaardmodellen van edge-computing. Na onderzoek heeft het bedrijf verschillende definities gemaakt die helderheid moeten bieden in het snelgroeiende aanbod van computerkracht aan de rand van het netwerk.

Het rapport Edge Archetypes 2.0: Deployment-Ready Edge Infrastructure Models biedt een categorisatie van edge-omgevingen op basis van onder meer de locatie, de externe omgeving, het aantal racks, de stroomvereisten en beschikbaarheid, het aantal huurders, de passieve infrastructuur en de infrastructuurleverancier.

Uit het onderzoek komen edge-modellen naar voeren die kunnen helpen bij de standaardisatie van implementaties. Dat moet bijdragen aan lagere kosten en een kortere implementatietijd. Voor dat nieuwe overzicht bouwt Vertiv verder op eerder onderzoek naar edge-archetypes en de resulterende classificatie dat in 2018 zijn gepubliceerd. Het nieuwe rapport maakt onderscheid in de in onderstaand kader genoemde edge-modellen. 

Soorten edge

  • Device-edge: Hierbij is de rekenkracht in het apparaat ingebouwd of als standalone oplossing direct aan het apparaat bevestigd. Voorbeelden zijn augmented en virtual reality apparaten en slimme verkeerslichten. 
  • Micro-edge: Dit is een kleinschalige, standalone oplossing die qua omvang kan variëren van een of twee servers tot vier racks. Deze oplossing kan worden geïmplementeerd binnen een bedrijfslocatie. Veel voorkomende toepassingsscenario’s zijn realtime voorraadbeheer en netwerkkasten in onderwijsomgevingen.
  • Gedistribueerd edge-datacenter: Dit betreft een implementatie op een bedrijfslocatie zoals een bestaand zakelijk datacenter, een netwerkruimte of een nieuwe standalone faciliteit. Maar denk ook aan een kleinschalig gedistribueerd datacenter of colocatiefaciliteit binnen het telecommunicatienetwerk of op een regionale locatie. Gedistribueerde edge datacenters zijn vaak te vinden in industriële, telecommunicatie-, zorg- en smart-city-omgevingen.
  • Regionaal edge-datacenter: Dit is een datacenter dat zich buiten de core-datacenterhubs bevindt. Omdat het vaak gaat om een datacenter dat speciaal is ingericht voor het hosten van de it-infrastructuur, komen veel functionaliteiten overeen met die van hyperscale datacenters. Zo is de omgeving geconditioneerd en gecontroleerd en is er sprake van krachtige beveiliging en een hoog niveau van betrouwbaarheid. Dit model komt vaak voor in retailomgevingen en dient als intermediaire locatie voor gegevensverwerking.

Standaardisatie

Nu edge-computing volwassen wordt, ziet het bedrijf edge-locaties als paddenstoelen uit de grond schieten en steeds geavanceerder worden. De ontwikkeling van edge-infastructuurmodellen is volgens de aanbieder dan ook een noodzakelijke stap op weg naar gestandaardiseerde apparatuur en ontwerpen die de efficiëntie verbeteren en de kosten en implementatietijd terugdringen

Het bedrijf verwacht dat edge-locaties om een bepaalde mate van aanpassing zullen blijven vragen. ‘Dit is nodig om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van gebruikers. Deze modellen vereenvoudigen echter een groot aantal fundamentele keuzes en brengen noodzakelijke standaardisatie naar edge-omgevingen.'

Legacy

Het onderzoek, dat in samenwerking met analistenbureau STL Partners werd uitgevoerd, maakt duidelijk dat edge-locaties verfijnd moeten worden op basis van factoren als de omgeving, het toepassings-scenario, de aanwezigheid van legacy-apparatuur, de beveiliging, het onderhoud, zakelijke datacenteractiviteiten en communicatiemogelijkheden.

‘Het is echter mogelijk om deze aanpassingen door te voeren binnen het kader van edge-infastructuurmodellen zonder dat dit ten koste gaat van de voordelen van de standaardisatie die deze modellen bieden’, aldus de samenstellers. Ze stellen dat het onderzoek met name interessant is voor partijen die specificaties opstellen, zoals channelpartners en ict-beheerders.

Het bedrijf ontwikkelde ook een online tool om klanten, partners en andere partijen die edge-locaties ontwerpen en implementeren te helpen met het vinden van het juiste infrastructuurmodel voor hun toepassingen. Het rapport en de tool zijn te vinden op Vertiv.com/EdgeArchetypes-EMEA.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-19T18:36:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.