Vrije modemkeuze eindgebruiker komt in zicht

In België komt de vrije modemkeuze in zicht. De eerste stappen hiertoe worden binnenkort gezet. Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) is plan om nog dit kwartaal hierover een openbare raadpleging op te zetten. De toezichthouder meldt dat in zijn werkprogramma voor 2022.

Het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur, maakt zich al jaren sterk voor een vrije modemkeuze. Dit zou de innovatie bevorderen. Bovendien kunnen eindgebruikers dan een keuze maken die past bij hun behoefte en budget.

Nederlandse eindgebruikers zijn vanaf vrijdag 28 januari niet langer gebonden aan het modemaanbod van hun provider. De Europese Unie is al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze. Na Finland, Duitsland en Italië volgt thans Nederland.

Providers verzetten zich tegen een vrije keuze. Volgens de VTKE (Verbund der Telekommunikations-Endgerätehersteller) beweerden zij lang dat er technische en veiligheidsredenen waren om vrije modemkeuze niet mogelijk te maken. Maar uit de landen waar de vrije modemkeuze reeds vele jaren bestaat, blijkt dat geen van deze bezwaren uiteindelijk bewaarheid werd. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-26T12:46:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.