Netwerk-as-a-service botst nog op hindernissen

Cloud computing

Naast saas en iaas blijkt een concept als naas, oftewel network-as-a-service, veel minder ingeburgerd als term bij Belgische bedrijven. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Aruba, een bedrijf van Hewlett Packard Enterprise (HPE), in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) waar 5.400 it-beslissingsnemers aan deelnamen, waaronder ook uit België.

Het onderzoek van Aruba definieert naas oftewel ‘netwerk as a service’ als een regeling waarbij een bedrijf meer dan 50 procent van zijn uitgerolde netwerk, activiteiten en levenscyclusmanagement contractueel uitbesteedt aan een externe leverancier.

Onwetendheid

Het onderzoek focust zich niet zozeer of uitsluitend op het gebruik van naas, maar vooral op voordelen (zoals financiële efficiëntie en flexibiliteit) en huidige hinderpalen. Op het eerste gezicht lijkt het namelijk dat vooral interne processen het struikelblok zijn voor de adoptie van naas. De belangrijkste bezwaren van technologieleiders voor gebruik van naas zijn budgetvoorschriften en investeringscycli (59 procent in EMEA, 50 procent in België), het nodige budget verzamelen (55 procent in EMEA, 52 procent in België) en naleving van het interne inkoopbeleid (51 procent in EMEA, 47 procent in België).

Maar bij nader inzien tonen de data echter een veel fundamentelere hindernis, namelijk een algemeen gebrek aan inzicht in naas. Hoewel zowat alle technologieleiders aangaf de term naas te kennen, beweerden slechts twee op de vijf volledig te vatten wat het betekent. In België is dit één op de vier. Zelfs bij de bedrijven waar het regelmatig over naas gaat, maakt slechts 46 procent van de technologieleiders zich, volgens het onderzoek, sterk het concept volledig te doorgronden.

Nieuwe netwerkmodellen

Toch is het concept aan de orde, menen de onderzoekers. In bijna één op drie bedrijven (30 procent) uit de EMEA-regio die deelnamen aan het onderzoek, komt het thema geregeld ter sprake. In een kwart van de Belgische bedrijven zou het tegenwoordig een populair gespreksonderwerp zijn.

Digitale omschakeling in nasleep van pandemie drijft it-leiders, volgens Aruba, nu eenmaal naar nieuwe netwerkmodellen die meer wendbaar, aanpasbaar en toepassingsgericht zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-26T14:17:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.