Proximus loopt uit in strijd om glasvezel

Proximus bouwt zijn voorsprong in de uitrol van glasvezel uit in ons land. In het vierde kwartaal kwamen er 31.000 glasvezelklanten bij. Dat brengt het totaal op 252.000 glasvezelklanten, zowel bedrijven als gezinnen.

In totaal investeerde Proximus 1,3 miljard euro, ruim honderd miljoen euro meer dan in 2021. Ruim een derde van die investeringen ging naar de uitrol van fiber, het jaar ervoor was dat nog net geen dertig procent. Dat blijkt uit de financiële resultaten die Proximus vandaag presenteert.

De telecomgroep zit in investeringsmodus en dat heeft zijn gevolgen. Proximus verwacht geen winstgroei voor 2023. De telecomgroep noteerde een omzet van 5,91 miljard euro, een kleine zes procent meer dan in 2021. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (de zogenaamde ebitda) steeg met 0,8 procent tot 1,79 miljard euro. De cijfers waren in lijn met wat analisten hadden verwacht.

Voorsprong

Met de cijfers rond fiber lijkt Proximus uit te lopen op concurrent Telenet als het om de uitrol van glasvezel gaat. Telenet maakte wel plannen, maar de realisaties moeten vaak nog voor een flink stuk gebeuren. Zo maakte Telenet onlangs wel met Orange Belgium een groothandelsovereenkomsten voor vaste verbindingen. Hiermee bieden ze toegang tot elkaars vaste netwerken in ons land.

Overigens heeft Telenet nog een ander partnership rond fiber-to-the-home op stapel staan. Dat is Netco, de samenwerking tussen Telenet en nutsbedrijf Fluvius. Bedoeling is om een kleine tachtig procent van de Vlaamse huizen te voorzien van een fiberaansluiting. tegen 2038. Al is het nog niet zeker wanneer dat gezamenlijk fiberproject precies van start zal gaan.

Overigens verwacht ook Telenet, net als Proximus, geen winstgroei dit jaar. Of hoe de telecomoperatoren flink moeten investeren. Inzake glasvezel gaat het voor België dan ook om een inhaalrace in vergelijking met andere landen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-17T10:22:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.