Vlaanderen steekt 9 miljoen in Internet of Water

water

Vlaanderen gaat een intelligent waterbeheersysteem uitrollen. Er worden 2.500 sensoren geïnstalleerd die data over de waterkwaliteit en -kwantiteit verzamelen. Deze data worden verwerkt in een zelflerend en voorspellend systeem, zodat het Vlaamse gewest zich beter kan wapenen tegen wateroverlast, -schaarste en -verontreiniging. Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie, trekt negen miljoen euro uit voor het Internet of Water-systeem.

Het Internet of Water is een sensorennetwerk met 2.500 kleine, energiezuinige en draadloze waterkwaliteitssensoren verspreid over Vlaanderen. Het brengt de beschikbare waterreserves en de waterkwaliteit van bodem-, grond- en oppervlaktewater en gezuiverd rioolwater in kaart en volgt de evoluties ervan. Door actuele meetgegevens, aangevuld met zelflerende voorspellingen van parameters, wordt het mogelijk de waterreserves beter te benutten in functie van de watervraag.

‘Dit project laat toe om verder vooruit te kijken en beter te anticiperen op bijvoorbeeld een kritische daling van de waterkwaliteit of waterschaarste’, legt Muyters uit. ‘Permanente metingen gekoppeld aan een voorspellend model laten toe om langer op voorhand in te schatten wanneer problemen zich zullen voordoen. Zo is sneller met de betrokken stakeholders, zoals landbouwbedrijven, binnenscheepvaart en waterbeheerders, af te stemmen om maatregelen te treffen waardoor de economische en ecologische impact van eventuele maatregelen optimaal beheerd wordt.’

Binnen het project wordt samengewerkt met verschillende partners, waaronder VMM, Watergroep, Aquafin, Vito, Imec en Vlakwa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-08T10:06:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.