Living on the edge op de industriebeurs

Hannover Messe 2019

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2022 75 procent van de zakelijke data buiten het datacenter of de cloud wordt gegenereerd door de groei van de digitalisering. In 2018 lag dit percentage op nog geen tien procent. Op de Hannover Messe speelden diverse leveranciers al hierop in met hun oplossingen voor een edge computing-architectuur.

In een fabrieksomgeving produceren machines steeds meer data, onder meer door de groei van internet of things (iot)-toepassingen. Als je dan lokaal - at the edge - geen beschikking hebt over voldoende computerkracht - dan ontstaan er problemen rond bijvoorbeeld latency en de accuratesse van gegevensverwerkingen, legt Mayank Agarwal op de HPE-stand in een van de beurshallen uit.

HPE

De automatiseerder toont hier zijn platform voor een edge-cloud-architectuur, bedoeld voor onder meer de zware industrie, luchtvaart en automobielsector. Gegevens, intelligentie en rekenkracht verschuiven de komende jaren steeds meer naar de edge, verwacht Agarwal, directeur van de iot-praktijk bij HPE-adviseur.

Op de stand toont HPE zijn nieuwste edge computingsysteem HPE Edgeline EL300 en laat het bedrijf aan de hand van een industrierobot van ABB en analysesoftware zien hoe data aan die edge worden vergaard, verwerkt en geanalyseerd. Een deel van die gegevens kan dan weer worden verstuurd naar backend systemen, al dan niet draaiend in de cloud.

Eurotech

Tiziano Modotti van de Italiaanse edge-computerfabrikant Eurotech stelt dat het steeds belangríjker wordt voor industriële omgevingen om ter plekke inzicht te krijgen in hoe operaties draaien. Dan is het niet handig om data eerst naar de backend te moeten brengen. Beter is, om ondersteund door krachtige lokale computercapaciteit, real time analyses te kunnen uitvoeren om direct een beslissing te kunnen nemen. Hier ligt een belangrijke rol weggelegd voor edge computing, aldus Modotti.

Hij merkt dat er op zijn stand veel bedrijven uit uiteenlopende diverse sectoren langskomen met vragen over edge computing. Langzaamaan wordt het concept opgepakt. 'We staan nog maar aan het begin van het edge computing-tijdperk. Althans, dat hoop ik als leverancier', lacht Modotti.

Cisco

Juergen Hahnrath, hoofd van de iot-divisie van Cisco in Duitsland, beschouwt edge computing als een waardevolle aanvulling op de cloud. 'In sommige gevallen moet je beslissingen nemen bij de plek - de edge - van het netwerk waar kritische data worden gegeneerd.' Hij vindt edge computing eigenlijk nu al belangrijk is, al hebben klanten nog vooral vragen over hoe belanrkjie bedrijfsapplicaties naar de edge kunnen worden gebracht.

Op de stand op Hannover Messe showt Cisco zijn iot-portfolio waarvan edge computing-functionaliteit net als connectiviteit en beveiliging een belangrijk onderdeel vormt. 'Die zit in onze switches en wouters en we hebben een aantal speciale edge computing-apparaten voor industriële iot.'

In dit Computable Journaal komen de drie geïnterviewden ruimschoots aan het woord. De industriebeurs Hannover Messe vond plaats van 1 tot en met 5 april 2019 in het Duitse Hannover.

Living on the edge op de industriebeurs

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-11T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.