Phoenix Contact en Proximus zetten Profinet op 5G

5G

Het Duitse Phoenix Contact, gespecialiseerd in industriële verbindingstechnologie, heeft met Proximus een succesvolle test van Profinet via 5G uitgevoerd. Volgens Phoenix is het een ‘mijlpaal’ in industrie 4.0-toepassingen.

Profinet is een veelgebruikt industrieel ethernetprotocol dat in de fabrieksautomatisering worden toegepast. Het wordt gebruikt voor industriële machinecommunicatie, maar vereist een extreem lage latentie en uiterste betrouwbaarheid. Daarom was voor Profinet meestal een bekabelde ethernetverbinding vereist - tot nu.

Phoenix Contact en Proximus hebben samen een proof of concept opgezet in het Proximus-lab, waarbij een stabiele Profinet-communicatie werd uitgerold via een privaat 5G standalone-netwerk op de 3,5GHz-band. De test werd uitgevoerd met de 5G private netwerkinfrastructuur van Proximus en een door Phoenix Contact ontwikkelde industriële 5G-router.

De nieuwe technologie biedt een waaier van mogelijkheden. De lage latency van mobiele particuliere netwerken maken realtime, draadloze automatisering en machine-to-machine-communicatie mogelijk. Tegelijkertijd kan de beschikbare apparatuur in fabrieken flexibeler worden gebruikt. Ook autonoom geleide voertuigen (agv's) kunnen ervan profiteren. Deze wagentjes worden al ingezet in logistieke toepassingen, maar hun gebruik wordt beperkt door vertraging op het netwerk, bandbreedte en het bereik van de huidige technologieën voor gegevensoverdracht. 5G biedt een oplossing voor deze beperkingen, waardoor dergelijke voertuigen flexibel en efficiënt zijn in te zetten in grotere gebieden. 5G biedt ook mogelijkheden voor de draadloze besturing en bewaking van apparatuur bij procesautomatisering, dat een veel bredere fysieke voetafdruk heeft dan fabrieksautomatisering. De automatisering van een procestoepassing vereist een snelle, betrouwbare gegevensoverdracht tussen sensoren die informatie verzamelen (over bijvoorbeeld temperatuurstroomsnelheden en druk) en de talrijke kleppen, koelers, verwarmers en pompen die bij het proces betrokken zijn.

Familiebedrijf

Phoenix Contact is een specialist in de ontwikkeling van componenten, systemen en oplossingen op het gebied van elektrotechniek, elektronica en automatisering. Het familiebedrijf heeft wereldwijd 17.600 medewerkers in dienst en boekte in 2019 een omzet van bijna 2,5 miljard euro. De groep is in meer dan honderd landen aanwezig en omvat naast achttien bedrijven in Duitsland ook meer dan 55 internationale verkoopfilialen. Het hoofdkantoor staat in het Duitse Blomberg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-02T10:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.