Capgemini coördineert iot-onderzoeksproject van EU

Capgemini coördineert het EU-project 'Next Generation IoT', dat als doel heeft om Europeanen veilig van het internet of things (iot) te laten gebruikmaken. De Europese Commissie stelt acht miljoen euro beschikbaar voor het project. Negentien partijen nemen er aan deel: bedrijven en organisaties uit het wetenschappelijk en academisch onderzoek.

Het project loopt tot september 2023 en onderzoekt wat er nodig is om iot interoperabel te maken, terwijl de veiligheid en privacy van gegevens van verbonden objecten is gewaarborgd. Capgemini is ook verantwoordelijk voor de communicatie en promotie van de resultaten van het project bij belanghebbenden in de iot-gemeenschap.

De Europese Commissie heeft iot aangewezen als technologie die belangrijk is voor de digitale transformatie van de economie. Er is daarbij speciale aandacht voor veiligheid, privacy en interoperabiliteit. De projectgroep onder leiding van Capgemini kijk daarvoor naar technologieën als blockchain, autonome machine-to-machine (m2m)-communicatie, 5G, kunstmatige intelligentie (ai) en edge computing.

Partners

Om het iot van de volgende generatie op te bouwen, werkt Capgemini samen met partners uit de industrie, onderzoekscentra, gespecialiseerde kleine en middelgrote ondernemingen en Living Labs aan innovatieve onderzoeksconcepten. Onder de partners bevinden zich Atos, Ericsson, Bosch en enkele universiteiten. Er is geen Nederlandse of Belgische partij betrokken.

Het project heet Iot-ngin. Ngin verwijst daarbij zowel naar de term 'next generation' als naar 'engine'. Het maakt deel uit van het Next Generation Internet (NGI)-initiatief van de Europese Commissie. Het beschikbare geld is afkomstig uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon2020 van de EU.

Voor de digitale veiligheid van slimme apparaten die met internet zijn verbonden, komen minimumeisen. Iot-apparaten die hier niet aan voldoen, zijn vanaf medio 2024 in de gehele EU-markt verboden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-07T10:22:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.