De robot Spencer vindt automatisch zijn weg op Schiphol, kan met behulp van sensors obstakels vermijden en past zijn snelheid aan aan die van de passagiers die hij begeleidt. Wanneer hij bij de juiste vertrekgate staat meldt hij dit aan de reizigers via zijn scherm. Nu de test is afgerond gaat KLM met zijn partners bepalen wat de vervolgstappen zijn.
Volgens KLM missen iedere dag diverse passagiers hun aansluitende vlucht omdat zij op Schiphol verdwalen. Aangezien zo’n 70 procent van de KLM-passagiers te maken heeft met een transfer op Schiphol loont het voor de vliegtuigmaatschappij de moeite om het proces van overstappen waar mogelijk te verbeteren. KLM denkt dat hierbij de komende jaren de inzet van robotics, zoals deze Spencer, een grote rol gaat spelen.
KLM-robot Spencer
Consortium
De naam Spencer is een acroniem voor ‘Social situation-aware PErceptioN and action for CognitivE Robots’. Het robotproject heeft subsidie (3,18 miljoen euro) gekregen van de Europese Commissie in het kader van het Zevende Kaderprogramma voor internationale samenwerking en onderzoek. Naast KLM en Schiphol zijn SME Bluebotics, de universiteiten van Twente, Freiburg, München en Orebo, RWTH Aachen University en the Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) betrokken bij het project. De Universiteit van Freiburg is de coördinator. In totaal is het budget 4,27 miljoen euro.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: