IoT vaak blinde vlek bij application testing

Dit artikel delen:
internet of things

Internet of things (IoT) oftewel het connecteren van machines is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel in hun digitale transformatie. Maar de praktijk blijkt lastig. Zo heeft maar liefst 68 procent van de bedrijven geen teststrategie voor dit specifieke aspect van it.

Dit blijkt uit het World Quality Report 2016, een onderzoek dat Capgemini en Sogeti voorstellen in samenwerking met Hewlett Packard Enterprise (HPE). Deze studie onderzoekt de status van de kwaliteit- en testingpraktijken voor applicaties overheen meerdere industrieën in 32 landen. Het is het grootste onderzoek in zijn domein.

Moeilijk evenwicht

Het rapport onthult onder meer dat 85 procent van de wereldwijde bedrijven beweert dat internet of things-producten (IoT) onderdeel zijn van hun business operations. Desondanks heeft een ruime meerderheid dus geen strategie om deze specifieke toepassingen aan testing of kwaliteitscontrole te onderwerpen.

Organisaties die onder druk staan om nieuwe digitale producten en diensten uit te rollen vinden in de praktijk maar moeilijk een evenwicht tussen ontwikkelingssnelheid- en -kwaliteit bij de uitrol van IoT-technologie. Bedrijven integreren steeds meer IoT-oplossingen, maar worstelen met de werklast gegenereerd door deze nieuwe capaciteiten.

Daartegenover staat, zo benadrukt men bij Capgemini, dat slechte investeringen in testing en kwaliteitsverzekering bedrijven achterlaat met een instabiel applicatielandschap, vol met bugs of fouten. Het zijn trouwens hun klanten die hier het eerst mee te maken krijgen. 'Bedrijven ondervinden bijgevolg niet enkel financiële verliezen, maar ook gefrustreerde klanten die hun vertrouwen in het bedrijf verliezen', zo luidt de conclusie van het rapport.

Benelux voorloper in Devops

Het World Quality Report-rapport toont daarnaast ook lokale verschillen aan. Zo blijkt  dat 58 procent van de Benelux respondenten DevOps gebruikt voor meer dan de helft van de projecten, tegenover 39 procent wereldwijd. Scrum wordt in de Benelux dan weer gebruikt voor 27 procent van alle projecten. 'Bedrijven moeten proactief de silo’s afbreken tussen business, ontwikkeling, kwaliteit en operations. Zij moeten Agile en DevOps gebruiken om te focussen op de meerwaarde voor de klant en relevantie voor de business', oppert Hans van Waayenburg, leader van de testing global service line bij Capgemini Group.

Opvallend is ook de nadruk die lokale cio’s leggen op security. 47 procent van de Benelux it-executives voeren bijvoorbeeld zogenaamde ‘penetration tests’ uit in hun organisatie, dit tegenover 43 procent wereldwijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-14T09:00:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.