Privacy-commissie krijgt geen uitgebreide bevoegdheden

Dit artikel delen:

De Privacy-commissie mag voorlopig geen computersystemen doorzoeken zonder toestemming van een onderzoeksrechter. De bevoegde staatssecretaris, Philippe De Backer van Open VLD, wijst die vraag af, zo meldt De Tijd.

De Privacy-commissie had bij De Backer gepolst naar een uitbreiding van haar bevoegdheden omdat er op 25 mei volgend jaar nieuwe privacyregels van kracht worden: de GDPR-regels. Vanaf dan treedt een inspectiedienst op die bedrijven controleert op het juiste gebruik van data en zijn bedrijven verplicht om gepast te reageren op een datalek.

In het kader van die nieuwe regels krijgt de commissie inspecteurs die bij bedrijven kunnen binnenvallen. Om vervolgens de daar aanwezige it-systemen te controleren, hebben de inspecteurs evenwel toestemming nodig van een onderzoeksrechter, iets wat de commissie graag anders had gezien.

Nog een verzoek van de commissie was dat ze zich tijdens online-onderzoeken mogen voordoen als een klant, maar ook dat is door De Backer afgewezen.

Volgens de staatssecretaris voldoen dit soort maatregelen niet aan de proportionaliteitseis en leverde de commissie over ‘anoniem’ patrouilleren zelf een negatief advies af aan andere overheidsdiensten. Bovendien moet de focus van de commissie liggen op preventie en het begeleiden van bedrijven, niet op het verbaliseren, zo meent De Backer. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-29T09:37:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.