Managed hosting door True

EU mist 5,1 miljard belastinggeld Facebook en Google

 

Europees Parlement Brussel

De Europese Unie (EU) is in de afgelopen drie jaar 5,1 miljard euro misgelopen aan belastinggeld van Google en Facebook. Nederland liep 215 miljoen euro aan belasting mis. In België gaat het om 133 miljoen euro. Dat schrijft EU- en PvdA-lid Paul Tang in een onderzoeksrapport.

Het Europees parlement werkt aan een nieuwe vorm van belastingen in Europa. Als onderdeel daarvan wordt gekeken naar de belasting van internetreuzen. Frankrijk en Duitsland willen dat zij belasting betalen over de in Europa gedraaide omzet. Aanleiding voor Tang om te onderzoeken hoeveel belastinggeld de EU nu van Facebook en Google misloopt.

Techgiganten, zoals Google en Facebook, vestigen hun kantoren in Europese landen met weinig belasting, zoals Ierland en Luxemburg. Zo betaalt Alphabet (moederbedrijf van Google) bijvoorbeeld zes tot negen procent belasting over de omzet buiten de EU, maar binnen de EU ligt dat percentage tussen de 0,36 en 0,82. Voor Facebook is dat verschil nog groter: van 28 procent tot 34 procent belasting buiten de EU tegenover 0,003 tot 0,10 binnen de EU.

Tang keek naar de wereldwijde winst van de Google en Facebook en onderzocht hoeveel inkomsten er uit de EU kwamen. Vervolgens berekende hij hoeveel er dan via de EU gerapporteerd moet worden. Hij concludeert dat de bedrijven gezamenlijk tussen 2013 en 2015 5,1 miljard euro te weinig aan belasting hebben betaald. Duitsland is de grootste verliezer binnen Europa. Dat land heeft 889 miljoen euro aan belastinggeld misgelopen. 

Lees hier het gehele onderzoeksrapport: EU Tax Revenue Loss from Google and Facebook.

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6201774). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.