Almaar meer meldingen over internetfraude

Dit artikel delen:
Hacker

Vorig jaar heeft de Economische Inspectie de helft meer meldingen over internetfraude gekregen dan in 2016. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van cijfers die Kamerlid Leen Dierick (CD&V) opvroeg. Het parlementslid deed dat naar aanleiding van 'Safer Internet Day'.

Bijna negenduizend meldingen over oplichting en fraude kreeg het online meldpunt van de Economische Inspectie vorig jaar binnen. Het meldpunt is een initiatief dat de Inspectie opzette, samen met de federale politie. In 2016 werden er ‘maar’ zesduizend gevallen van online fraude gemeld.

Het merendeel van de meldingen gaat over fraude bij online aankopen en verkopen. Daarna komen ongewenste mails zoals spam en phishing. Ook de zogenaamde ‘Windows Scam’ blijft een plaag: hierbij belt een zogezegde medewerker van Microsoft je op omdat er iets mis zou zijn met je computer. Tijdens het telefoontje probeert de ‘medewerker’ zijn slachtoffer zo ver te krijgen dat hij schadelijke software installeert waarmee bijvoorbeeld bankgegevens onderschept kunnen worden. Het aantal klachten hierover verdriedubbelde tegenover vorig jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-06T10:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.