Facebook-activist klaagt bij privacycommissie

Dit artikel delen:
Facebook

De bekende Oostenrijkse Facebookactivist Max Schrems dient bij de Belgische Privacycommissie een klacht in tegen Instagram, Whatsapp, Facebook en Google. Dat schrijft Le Soir. Volgens Schrems dwingen de bedrijven de gebruikers om hun privacy-voorwaarden te aanvaarden.

Schrems diende zijn klacht in via zijn ngo (niet-gouvernementele organisatie) Noyb (My privacy is none of your business). Volgens de advocaat dwingen bedrijven als Google, Facebook, Whatsapp en Instagram hun gebruikers om hun privacyregels te aanvaarden. Er zijn immers maar twee opties, argumenteert Schrems: ofwel stemt de eindgebruiker in met de voorwaarden ofwel moet hij zijn account verwijderen. Volgens Schrems is dat geen vrije keuze, maar ‘doet het eerder aan de Noord-Koreaanse verkiezingen denken’.

De Oostenrijker is al jarenlang een luis in de pels van Facebook. Hij diende bij diverse Europese privacy-instanties klachten in tegen het bedrijf, met wisselend succes.

Naast de Belgische Privacy-commissie (die voortaan als Gegevensbeschermingsautoriteit door het leven gaat), diende Schrems ook klachten in bij de Franse, Duitse en Oostenrijkse autoriteiten. Hij wachtte daarvoor expliciet op het in werking treden van de nieuwe GDPR-regels.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-25T10:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.