Nog zestien ‘witte zones’ in ons land

Dit artikel delen:

De voorbije twee jaar zijn 23 van de 39 ‘witte zones’ in ons land weggewerkt. Witte zones zijn gebieden waar een groot deel van de bevolking geen toegang heeft tot breedbandinternet via vaste of mobiele verbinding. Dat blijkt uit een voorstelling van minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo en zijn Waalse collega Pierre-Yves Jeholet, samen met de drie mobiele operatoren.

Een witte zone is een zone waar de vaste dekking met 30 Mbps niet hoger is dan 60 procent en er nog altijd geen volledige 4G-dekking is. Om deze gebieden weg te werken, werkte de federale regering een wetgevend en regelgevend kader uit dat investeringen stimuleert. De regulering werd er verlaagd en er kwamen maatregelen die de kosten voor de uitrol van breedbandverbindingen verlagen. Twee jaar geleden publiceerde telecomregulator BIPT ook voor het eerst dekkingskaarten om een beter zicht te krijgen op probleemzones. Bovendien zullen de nieuwe mobiele licenties die volgend jaar worden geveild, verplichtingen bevatten voor hogere dekking en snelheden.

Minister De Croo heeft telecomregulator BIPT de opdracht gegeven om een app te ontwikkelen die ook de kleinere zones in kaart moet brengen. Bedoeling is dat gebruikers de mogelijkheid hebben om via hun smartphone ervaringen met slechte dekking te delen. Daarnaast plant men rijtesten om de dekking langs de wegen beter in kaart te brengen om zo de overgang naar geconnecteerde auto’s te ondersteunen.

Alexander De Croo: ‘Het wegwerken van de zones waar er geen internet is, was enkel mogelijk door een goede samenwerking tussen de verschillende operatoren en overheden. Maar het is vooral belangrijk voor de mensen die er wonen en de bedrijven die er gevestigd zijn. Toegang tot internet is vandaag bijna even noodzakelijk als toegang tot elektriciteit of water. Iedere Belg en elk bedrijf heeft recht op een goede connectiviteit. Daarom blijven we investeren in het wegwerken van de resterende witte zones.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-12T12:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.