Weer miljardenboete voor Google

Derde Europese sanctie binnen twee jaar

Dit artikel delen:
Boete

De Europese Commissie legt Google voor de derde maal in nog geen twee jaar tijd een miljardenboete op. De internetreus misbruikte andermaal zijn machtspositie en moet nu 1,49 miljard euro overmaken.

Dat heeft eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag op een persconferentie in Brussel bekendgemaakt. Volgens de topvrouw abuseert het Amerikaanse techbedrijf zijn dominante positie in contracten met websites van derden, om zo te voorkomen dat andere advertentienetwerken voet aan de grond krijgen in de online-advertentiemarkt.

Ongewenst

Vestager licht toe dat Google afspraken maakt met websites die een zoekfunctie op hun pagina’s plaatsen. In de zoekresultaten vervolgens levert Google via zijn AdSense-dienst advertenties, waarmee websitemakers inkomsten generen. Google evenwel stelt als voorwaarde  dat zijn concurrenten niet de ruimte krijgen om ook te adverteren tussen resultaten. Verdwenen deze ‘ongewenste’ ads aanvankelijk helemaal, nu verschijnen ze onderaan met een onaantrekkelijk vormgeving. De hele gang van zaken is volgens de eurocommissaris in strijd met de Europese mededingingsregels.

Google controleert met AdSense meer dan zeventig procent van de markt voor advertenties bij zoekresultaten.

Het is de laagste boete die het bedrijf tot nu toe heeft gekregen. De eerdere twee sancties waren voor machtsmisbruik bij prijsvergelijkingsdienst Google Shopping (2,42 miljard, in 2017) en bij het mobiele besturingssysteem Android (4,34 miljard, in 2018).

Vannacht nog meldde het bedrijf aanpassingen te doen om zo tegemoet te komen aan de bezwaren van de commissie bij deze twee zaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-20T15:22:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.