Digitale levenskwaliteit in België middelmatig

Dit artikel delen:
Digitaal adviseur

België staat pas op de eenentwintigste plek in een internationale index voor de digitale kwaliteit van leven. Dit blijkt uit een onderzoek van VPN-provider Surfshark. Nederland (op twaalf) scoort relatief goed op internetsnelheid en internetvrijheid, maar laat punten liggen door de hoge prijzen voor mobiel- en breedbandinternet.

Het onderzoek naar de digitale levenskwaliteit (DQL-index of Digital Quality of Life) is uitgevoerd door VPN-provider Surfshark in samenwerking met enkele lokale partijen. In het onderzoek wordt gekeken naar hoe inwoners van 65 verschillende landen de online-voorzieningen in hun land ervaren. Het onderzoeksteam heeft de gegevens geanalyseerd van meer dan 5,5 miljard mensen, uit de databases van de Verenigde Naties, de Wereldbank, Freedom House, de International Communications Union en andere bronnen.

Daarnaast kregen ruim vijfduizend respondenten uit verschillende landen stellingen en vragenlijsten voorgelegd. In het onderzoek worden landen gerangschikt op basis van de snelheid van de (mobiele en vaste) internetverbinding, prijs, cyberbeveiliging, aanwezigheid van wetgeving voor gegevensbescherming, online-overheidsvoorzieningen en diens meer.

De DQL-index richt zich ook op de online-vrijheden van de inwoners van een land. Landen als Egypte, Ethiopië, Indonesië, Maleisië, Nepal, Pakistan, Thailand, Qatar, en de Verenigde Arabische Emiraten leveren punten in vanwege de censuur van bijvoorbeeld YouTube Premium, Netflix en 18+-websites.

Hekkensluiter

In de algemene rangschikking is de eerste plaats voor Australië, gevolgd door Frankrijk, Singapore, Noorwegen en Japan. Nederland staat op de twaalfde plaats. België komt op plaats eenentwintig en moet daarmee Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje en IJsland voor zich dulden. Helemaal onderaan de lijst vinden we Egypte, Irak en Ethiopië. Hekkensluiter is Algerije.

In Nederland tikt een mobiele internetverbinding volgens het rapport nu gemiddeld af op 59,41 Mbps. In België is dat 49,21 Mbps. Voor vast internet is dat respectievelijk 90,46 en 62,98 Mbps. Een Nederlander moet wel iets langer werken dan een Belg om het goedkoopste breedbandinternet te kunnen betalen. Op de cybersecurity-index scoren beide landen ongeveer gelijk (0,885 voor Nederland tegen 0,814 voor België), maar Nederland neemt wel duidelijk de leiding in e-governement (0,93 tegen 0,78).

Zowel België als Nederland scoren zeer goed voor databeschermingswetten en de aanwezigheid van alle soorten online-content.

Het volledige rapport is samen met een interactieve tool voor het vergelijken van landen hier te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-14T10:02:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.