Veel Belnet-klanten kunnen niet op internet

Dit artikel delen:
servers datacenter

Verschillende klanten van Belnet, het Belgische nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk, zitten zonder internetverbinding. De oorzaak is connectiviteitsverlies bij verschillende Points of Presence van Belnet, in Brugge, Kortrijk en Hasselt.

Onder de getroffen klanten bevinden zich onder meer enkele hogescholen en universiteiten (HOWEST, VIVES, KULAK), steden en gemeenten (stad Kortrijk, Hasselt, Brugge) en Fluvius. Het incident heeft zich dinsdagnacht voorgedaan tijdens de upgrade van enkele optische nodes in betrokken PoP’s, maar de precieze oorzaak is op dit moment nog niet bekend, schrijft Belnet in een persmededeling.

Belnet heeft onmiddellijk al zijn betrokken klanten ingelicht en zijn incidentprocessen opgestart. ‘De prioriteit van Belnet is nu het herstellen van de connectiviteit voor alle klanten. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de netwerkleverancier’, zo stelt de organisatie.

Belnet-woordvoerster Davina Luyten onderstreept dat de panne niets te maken hebben met een cyberaanval of iets dergelijks en dat Belnet momenteel de hoogste prioriteit geeft aan het oplossen van de problemen. Wanneer dat precies zal zijn, is echter nog niet duidelijk. 

Belnet is de federale overheidsorganisatie die sinds 1993 instaat voor het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk dat internettoegang en -diensten levert aan Belgische universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. Belnet telt 75 werknemers en behoort tot het Federale Wetenschapsbeleid. Het levert zijn diensten exclusief aan zowat tweehonderd instellingen die ruim 800.000 eindgebruikers vertegenwoordigen.

UPDATE: rond 16u30 meldde Belnet de problemen deels opgelost zijn. Er werd een workaround geïmplementeerd waardoor drie van de getroffen routers (twee in Brugge en een in Hasselt) konden worden hersteld. De overige routers worden tegelijk aangepakt.

UPDATE 2: na ongeveer een dag zijn alle problemen bij Belnet opgelost. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-14T12:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.