Zoveel steeg internetverkeer tijdens lockdown

Dit artikel delen:

Tijdens een Europese persconferentie op Cisco Live presenteerde Cisco enkele opmerkelijke cijfers over de evolutie van internet in het coronatijdperk. Van internettrafiek tot vpn en online-vergaderingen.

‘Het zijn zeer uitzonderlijke tijden geweest. Meer dan honderd landen gingen geheel of gedeeltelijk in lockdown’, stelt Chintan Patel, de cto voor de VK en Ierland van Cisco.

Dit alles had ook zijn impact op het wereldwijde internetverkeer. ‘In Europa ging het internetverkeer tijdens die lockdown met een vijfde hoger. In Azië en Pacific kwam er 24 procent bij. In Amerika, zowel Noord als Zuid, ging het om een toename van bijna twintig procent.

9 tera per seconde

Netwerken waren wel voorzien op een stijging. ‘Maar toch was ze opmerkelijk. In enkele dagen en weken gebeurde wat wij eigenlijk inde komende jaren hadden verwacht. Het Duitse Commercial Exchange peering point haalde bijvoorbeeld 9 TBPS, terabyte per seconde. Dat is een volume dat pas voor binnen twee jaar was voorspeld. Nu gebeurde het vrijwel onmiddellijk.’

Andere vaststelling is dat de trafiek vroeger vooral waar te nemen viel in de avond, bijvoorbeeld als de streamingdiensten op volle toeren gingen draaien. ‘Nu zien we een stretch van de hele dag, mede omdat veel leerlingen thuis school volgden.’

25 miljard minuten

Cisco is met Webex, naast Microsoft, Zoom en Google, een van de vooraanstaande aanbieders van online meeting en conferencing. ‘Per maand zagen we een half miljard deelnemers aan Webex-meetings. Goed voor 25 miljard meeting-minuten in totaal’, aldus Chintan Patel.

Het aantal vpn-authenticaties ging, volgens Cisco, 174 procent hoger tijdens de lockdown.

Impact voor de toekomst

Chintan Patel voegde ook enkele trends en aspecten aan die de technische impact van corona aangeven. Van 'online is the new frontline’ tot de opmars van contactloos: van betalen tot meetings. Ook zorg op afstand is een blijver, net als meer digitale events en e-learning. 

De toekomst van werk tenslotte zal volgens hem gedistribueerd zijn, en dus niet zozeer puur remote zoals tijdens de lockdown het geval was. ‘Op sommige momenten zullen we heus nog wel naar kantoor trekken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-24T08:11:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.