Non-profits vragen om onderzoek .org-fiasco

Organisaties vrezen voor nieuwe verkoop internetdomein

Dit artikel delen:
search

Een drietal non-profitorganisaties eist een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de afgeblazen verkoop van Public Interest Registry (PIR; de club die org-domeinen toewijst) aan investeringsbedrijf Ethos Capital. Koepelorganisatie en de internationale domeinnaambeheerder Icann zette in mei van dit jaar een streep door de transactie waarmee 1,35 miljard dollar gemoeid was.

In een brief stellen NTEN (The Nonprofit Technology Enterprise Network), de Electronic Frontier Foundation (EFF) en AccessNow dat de verkoopbeslissing destijds niet democratisch is verlopen en de deal met veel geheimzinnigheid werd omhuld. Ze vinden daarom dat alle beslissingen rond het org-domein voortaan gemaakt moeten worden in overleg met de non-profitgemeenschap.  

Onafhankelijk onderzoek

Wegens het gebrek aan transparantie en gezien het feit dat org-eigenaar ISOC (via dochterorganisatie PIR) niets heeft ondernomen om de communicatie met non-profitorganisaties te verbeteren, roepen de briefschrijvers op tot een onafhankelijk onderzoek door een derde partij. Ze eisen dat zowel gekeken wordt naar het proces als naar de besluiten die leidden tot het goedkeuren van de verkoop, naar waarom er niet is overlegd met de nationale Internet Society-gemeenschappen en waarom er niet is gereageerd op de luide kritiek toen een en ander publiek werd.

De non-profitorganisaties willen ook dat de onderzoeker samen met hen kijkt naar de processen, het beleid, de organisatiestructuur en andere zaken die moeten veranderen zodat org-gebruikers een betekenisvolle stem hebben in de beslissingen van ISOC/PIR die impact hebben op .org.

Angst voor nieuwe verkoop

De organisaties vrezen bovendien dat ISOC het org-vehikel opnieuw in de verkoop zou willen gooien. Verder verwijten ze zowel ISOC als PIR dat ze de verkoop steunden, in plaats van neutraal te blijven in de kwestie. ISOC’s reputatie is volgens de briefschrijvers om zeep en ook een nieuwe ‘vernieuwingsgroep’ kan daar volgens hen niets aan veranderen, omdat deze groep strikt onder controle staat van het bestuur van ISOC. Bovendien kan deze groep enkel aanbevelingen doen.

Tot nu toe hebben zowel ISOC als PIR nog niet publiekelijk op de brief gereageerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-25T10:55:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.