Domeinnaamhouders wacht strenge controle

DNS Belgium past registratieprotocol aan

Dit artikel delen:
dark web

DNS Belgium, de vzw die Belgische domeinnaamservers beheert, gaat de registratiegegevens van domeinnaamhouders controleren nog voor de domeinnaam actief wordt. Daarmee strijdt de organisatie mee tegen cybercriminaliteit.

DNS Belgium monitort nu ook registratiegegevens en werkt nauw samen met de FOD Economie om malafide websites en webshop offline te halen. Wanneer DNS Belgium vaststelt dat een be-domeinnaam met foutieve gegevens werd geregistreerd, stuurt het een e-mail naar de domeinnaamhouder met de vraag zijn gegevens te corrigeren. Wanneer dat niet gebeurt binnen de veertien dagen, wordt de website offline gehaald.

Dat neemt niet weg dat cybercriminelen op veertien dagen veel schade aanrichten. Ze registreren – met valse gegevens – een domeinnaam, versturen massaal phishingmails, zetten snel een valse webshop op en ontfutselen gegevens van nietsvermoedende internetsurfers. Om dergelijke scenario’s dus te vermijden, zal DNS Belgium vanaf nu registratiegegevens controleren nog voor de domeinnaam actief wordt. Er bestaan al domeinnaamorganisaties in het buitenland die deze strategie toepassen.

Zelflerend

De controle gebeurt grotendeels automatisch. Omdat de controlesystemen zelflerend zijn, worden de parameters voortdurend aangepast en de controle dus fijnmaziger. Verdachte registraties springen er snel uit. Wanneer bijvoorbeeld een domeinnaam geregistreerd wordt met het mailadres anoniem@bestaatniet.be en een Russisch telefoonnummer, terwijl de nameserver die het adres moet doorverwijzen in China staat, gaan er rode lichtjes branden.

Dat was voorheen ook al het geval, maar met het nieuwe protocol controleert DNS Belgium de gegevens al bij registratie en wordt de domeinnaam niet geactiveerd zolang de domeinnaamhouder zijn gegevens niet aanpast of bewijst dat ze wel degelijk correct zijn. Kwaadwillenden gaan uiteraard niet in op de uitnodiging om binnen de veertien dagen hun juiste gegevens door te geven. Een domeinnaam die geregistreerd wordt voor bijvoorbeeld phishing, geraakt voortaan dus niet meer geactiveerd en kan geen schade meer aanrichten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-17T09:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.