Textgain gaat online-haatspraak onderzoeken met ai

Dit artikel delen:

Textgain, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, gaat een Europees onderzoekscentrum leiden naar haatspraak, racisme en seksisme op internet. Dat schrijft De Tijd. De analyses van Textgain moet onder meer radicalisering helpen indammen.

Textgain kan met zijn technologie inzichten puren uit grote hoeveelheden ongestructureerde teksten. Het bedrijf werkt voor baggeraar DEME, de VRT, de Nederlandse politie en de Europese Commissie. Op vraag van de Europese Unie krijgt het bedrijf nu de leiding over het European Observatory of Online Hate (EOOH). Dat instituut moet online-trends in kaart brengen waarmee experts kunnen werken. Niet om te censureren, maar om weerwerk te kunnen bieden tegen haat, radicalisering en seksisme op internet. Zo’n vijftig mensen worden bij EOOH betrokken, voor België doet onder meer het anti-terreurorgaan OCAD mee. Europa spijst het project met 1,2 miljoen aan subsidies. 

Textgain werd in 2015 opgericht en bouwt een algoritme waarmee een computer patronen herkent in tekst, bijvoorbeeld of de tekst door een man of vrouw is geschreven, een jong of oud persoon, een introvert of extravert. Ook bepaalde sentimenten zijn zo op te sporen, bijvoorbeeld tevredenheid of haat. Marketeers maken er graag gebruik van, maar ook overheden, om onderzoek te doen naar maatschappelijke trends. 

Het bedrijf publiceerde medio vorig jaar al een onderzoek over Belgische online-media. Daaruit bleek in vijf jaar tijd drie keer meer boodschappen werd gepubliceerd met racistische taal of bedreigingen. De hoeveelheid seksisme verdubbelde.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-21T10:59:00.000Z Frederic Petitjean