CCB blokkeert dagelijks bijna drieduizend url’s

Dit artikel delen:

Dit jaar heeft het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) bijna een half miljoen url’s laten blokkeren. Dat zijn er ongeveer 2.900 per dag. Een gigantische toename op enkele jaren tijd.

Die toename houdt verband met het toenemende aantal meldingen dat het CCB binnenkrijgt. ‘We ontvingen dit jaar bij het CCB al 2.154.000 verdachte berichten via verdacht@safeonweb.be’, vertelt Katrien Eggers, woordvoerder bij CCB. Dat zijn er ruim 12.500 per dag.

Toename

Wat een verschil met enkele jaren geleden. In 2018 kwamen er over het hele jaar ongeveer 650.000 meldingen binnen. Toen werden er slechts 1.500 url’s afgeblokt op een heel jaar tijd.

Dat betekent dus dat het CCB (heel) veel meer url’s afblokt dan drie jaar geleden. Maar het geeft tegelijk de wildgroei van foute en verdachte url’s op internet weer.

Google en Microsoft

Wat gebeurt er met zo’n melding? Eerst screent het automatische systeem van het CCB de doorgespeelde berichten zelf. Als zij de doorgegeven url na hun controle als phishing bestempelen, dan laat het centrum de url blokkeren in de browsers.

De verdachte links worden doorgegeven aan Google Safe Browsing en Microsoft Smartscreen, stelt Eggers. ‘Wij meten niet hoelang het duurt eer de doorgegeven links geblokkeerd zijn. We merken dat dat soms zeer snel gaat, soms wat minder snel.’
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-24T11:29:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.