Nieuwe onderzeese internetkabel Japan-VS

Dit artikel delen:

Zeekabel (archief)

De Japanse ict-dienstverlener NTT start een nieuw consortium voor het graven van een onderzeese internetkabel tussen Japan en de Verenigde Staten. Volgens het bedrijf gaat het om de langste onderzeese kabel tussen de twee landen. De kabel wordt ruim 10.000 kilometer lang en krijgt een capaciteit van 350 Terabit per seconde (Tbps).

De kabel van de oostkust van Japan naar de kust van Californië wordt aangelegd door een consortium dat bestaat uit NTT, Mitsui & Co, PC Landing en JA Mitsui Leasing. Het bedrijf krijgt de naam Juno. Naast de aanleg van de kabel zal Juno ook de kabel beheren en onderhouden. In 2024 moet de verbinding operationeel worden.

Volgens NTT naderen bestaande kabels tussen Japan en de VS de limiet van hun capaciteit. ‘Juno is hard nodig om te voldoen aan de toenemende vraag naar wereldwijde internetbandbreedte.’ Het techbedrijf stelt op basis van gegevens van analistenbureau TeleGeograph dat de wereldwijde internetbandbreedte in 2021 met 29 procent is gestegen. ‘Dit groeitraject zet naar verwachting voort door de inzet van 5G, IoT en edge computing-technologieën.’

Japan ligt vanuit de VS gezien ‘halverwege’ de belangrijkste Aziatische markten en vormt een belangrijke datahub in de regio Azië-Pacific. Volgens de kabeltrekkers wordt de kabel ook een belangrijk onderdeel van de wereldwijde internetbackbone.

SMD-technologie

De kabel wordt uitgerust met smd-technologie (space division multiplexing), waardoor twintig optische vezelparen (veertig kernen) per kabel kunnen worden geleverd. Conventionele technologie biedt momenteel maximaal zestien vezelparen of 32 kernen. De maximale capaciteit van 350 Tbps is volgens NTT de grootste van alle bestaande kabelsystemen tussen Japan en de VS.

De verbinding wordt gemaakt met twee afzonderlijke landingsstations tussen Japan en de VS. Deze constructie moet voor extra veiligheid en weerstand zorgen en de kabel beschermen tegen mogelijke verstoringen door ruwe weersomstandigheden, die met name langs de kustgebieden van Japan vaak voorkomen.

Klanten van Juno kunnen straks ook de bandbreedte en de routering aanpassen en zo inspringen op de veranderende vraag binnen hun netwerken. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt over de kosten van de kabel. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-15T14:41:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.