Géant krijgt van Nokia reusachtig netwerk

Dit artikel delen:
Logo

Géant, het Europese netwerk voor onderzoeksinstellingen waar ook Surfnet in Nederland en Belnet in België deel van uitmaken, verdrievoudigt zijn capaciteit. Nokia levert een nieuwe ip-backbone ter vervanging van het huidige netwerk. Nomios, leverancier van cybersecurity- en netwerkdiensten, leidt de grootscheepse migratie.

Géant krijgt als ‘s werelds eerste internetserviceprovider voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen de beschikking over 800 gigabit ethernet routing interfaces. Het vijftigduizend kilometer tellende netwerk wordt hiermee aanzienlijk verbeterd.

Deze ongekend grote capaciteit ondersteunt de samenwerking tussen wetenschappers in veertig Europese landen. Ook kunnen ze straks sneller communiceren met collega’s in honderd andere landen. Het snel delen van kennis wordt steeds belangrijker. Op gebieden als hoge energie fysica, biomedische wetenschappen, radioastronomie en het bestuderen van klimaatveranderingen komt de nieuwe krachtige backbone dan ook als geroepen.

De afgelopen vijf jaar zag Géant het verkeer over zijn netwerk jaarlijks met dertig procent toenemen. Momenteel gaat er dagelijks meer dan zeven petabytes aan data over heen. Dit komt grotendeels door uitbreiding van het aantal telescopen, sensoren en detectoren die meer data met een grotere precisie, gevoeligheid en snelheid verzamelen. Ook supercomputers leggen een enorm beslag op de netwerkcapaciteit. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-16T13:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.