7 genomineerden voor IT Person of the Year

Dit artikel delen:
award

Computable.be kiest zijn ‘IT Person of the Year’. Vandaag stellen wij de shortlist voor van zeven kandidaat-winnaars.

De verkiezing voor IT Person of the Year 2015 verloopt in drie etappes. Een tiental dagen geleden kreeg u reeds de longlist met vijftig namen.

Rond de jaarwisseling volgt de uiteindelijke winnaar, die wordt gekozen door de redactie van Computable.be. De belangrijke parameters hierbij zijn: activiteiten in 2015, managementstijl, (internationale) uitstraling, bedrijfsprestaties én de impact op de Belgische it-biotoop.

In de lijst van zeven namen bevinden zich twee vrouwelijke kandidaat-winnaars. Hierbij de shortlist:

1. Françoise Chombar

Françoise Chombar is reeds twaalf jaar ceo van Melexis, dat zich specialiseert in micro-elektronica voor auto’s. Chombar heeft de reputatie om sober, nauwgezet en resultaatgericht te zijn. Met succes, want in hun sector is Melexis intussen doorgestoten tot de wereldtop. Elke wagen die ergens van de band rolt, heeft gemiddeld zes Melexis-chips aan boord.

2. Jonas Dhaenens

Als tiener richtte Jonas Dhaenens rond de eeuwwisseling Combell op. Wat ooit begon op een zolderkamer, is intussen uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande hostingbedrijven in de Benelux. De Gentenaar is intussen de ceo van Intelligent, de hostinggroep boven Combell en investeerder in verschillende internetbedrijven. Dhaenens komt bescheiden over. Hij is pragmatisch en commercieel. Door enkele overnames én een deal dit najaar met het Nederlandse Sentia, is Intelligent naar eigen zeggen hosting marktleider in de Benelux.

3. Peter Hinssen

Peter Hinssen is technologie-ondernemer, auteur, spreker en ‘thought leader’. In 2015 kwam Hinssen, die de Nederlandse nationaliteit heeft, in het nieuws met een nieuw boek ‘The Network always wins’ en met een nieuw bedrijf: nexxworks, een adviesbedrijf dat bedrijven moet voorbereiden op de disruptie in hun sector.

4. Dominique Leroy

Bij Belgacom (intussen Proximus) kwam de aanstelling van Dominique Leroy twee jaar geleden als een verademing. Vooral haar toegankelijkheid, enthousiasme, gedrevenheid en vlotte communicatie vielen in goede aarde. Leroy reed tot dusver een foutloos parcours als ceo. Ze deed de omzet groeien en lanceerde met Proximus een uniform merk.

5. John Porter

Telenet en ceo John Porter zorgde met de overname van Base voor dé it-deal van 2015 in ons land. Het schudde de hele telecomsector door mekaar. Telenet timmert aan de weg in de bedrijfsmarkt. Porters streven naar eenvoud inzake communicatie en producten is intussen bekend. Zo kozen ze met King & Kong, bewust voor slechts twee mobiele pakketten, in tegenstelling tot de concurrenten die er tientallen op nahielden. Porter is geen overgangsfiguur, maar drukt duidelijk zijn stempel.

6. Frank Robben

De realisaties van Frank Robben zijn bekender dan de man zelf. Denk maar aan de Kruispuntbank Sociale Zekerheid, die het uitwisselen van gegevens tussen diverse instanties geautomatiseerd en vereenvoudigd heeft. Robben is ook de architect van de elektronische identiteitskaart. Sinds 2007 werkt hij aan het eHealth-platform. Recente kritiek in de (vak)pers over zijn managementstijl en –aanpak deden hem niet uit zijn lood slaan. 'Ik ben een zuinige beheerder, maar vind dat juist een goede eigenschap', zo reageerde hij.

7. Luc Van den Hove

Luc Van den Hove is uit deze lijst het langst bij één organisatie werkzaam. Hij is algemeen directeur en ceo bij Imec, waar hij al meer dan dertig jaar actief is. Met zijn toedoen deed hij het in chiptechnologie gespecialiseerde bedrijf uitgroeien van een eerder plaatselijk onderzoekscentrum tot een globale speler met partners van wereldformaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-28T12:00:00.000Z Luc Blyaert & William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.