Intel ziet winst halveren door reorganisatie

Dit artikel delen:
Crisis

Chipmaker Intel behaalde in het tweede kwartaal van 2016 een winst van 1,3 miljard dollar. Dat is 51 procent minder dan de 2,7 miljard dollar die het in hetzelfde kwartaal in 2015 onder de streep zette. Dat komt vooral door kosten voor een reorganisatie. Het bedrijf reserveert eenmalig 1,41 miljard dollar voor ontslagvergoedingen.

Volgens Intel gaat het om vooraf ingecalculeerde resultaten. De techgigant besloot in april 2016 om twaalfduizend banen te schrappen. Het bedrijf wil zich in plaats van chips voor pc's meer richten op chips voor hardware die cloud computing ondersteunt en chips voor internet of things-toepassingen (IoT). Bij Intel verdwijnt ongeveer 11 procent van het totaal aantal arbeidsplaatsen.

De tech-gigant boekte in het tweede kwartaal van 2016 een omzet van 13,5 miljard dollar. 3 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet viel hoger uit dan analisten hadden verwacht en is ook hoger dan eerdere voorspellingen van het bedrijf.

De chipmaker blijft last houden van de teruglopende vraag naar pc's. Hoewel de chipmaker het tweede kwartaal de omzet zag stijgen, gingen de verkopen bij de pc-divisie, het grootste onderdeel van Intel, opnieuw omlaag. De omzet uit die pc-markt daalde 3 procent naar 7,3 miljard dollar Vooral bij de divisie cloud-computing zag Intel de omzet toenemen. De omzet van die divisie groeide 5 procent tot viermiljard dollar. Bij de divisie IoT daalde de omzet met 2 procent tot 572 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-21T11:22:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.