Uber benoemt Expedia-topman Khosrowshahi tot ceo

Voorganger Kalanick moet veld ruimen na controverses

Dit artikel delen:

Foto: George Grinsted

Dara Khosrowshahi wordt de nieuwe topman van internet-taxibedrijf Uber. Hij stapt over van reisbedrijf Expedia. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. De van seksisme en bedrijfsspionage beschuldigde onderneming wil de aanstelling van Khosrowshahi nog niet bevestigen.

De raad van bestuur zat het hele weekend bijeen om te stemmen over een nieuwe ceo. Zondag werd nog melding gemaakt van twijfel tussen drie kandidaten, waarbij voormalig General-Electric-topman Jeff Immelt als grote kanshebber voor de topfunctie werd genoemd. De andere kanshebster was HPE-topvrouw Meg Withman, die eind juli nog via Twitter aangaf geen interesse te hebben in de baan. Immelt gooide gisteren de handdoek in de ring, hoogstwaarschijnlijk omdat hij te weinig stemmen kreeg. Vervolgens kwam Khosrowshahi als winnaar uit de bus.

Kalanick

De 48-jarige Iraanse Amerikaan gaat bij Uber Travis Kalanick opvolgen, die het veld moest ruimen nadat grote aandeelhouders hierop aandrongen. Daarvoor was hij al vanaf juni 2017 voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd.

De zoektocht naar een ceo werd volgens investeringsfirma Benchmark Capital gedwarsboomd door de voormalig directeur, wiens dagelijkse bezigheden binnen het bedrijf voor verwarring zouden hebben gezorgd. Volgens ingewijden probeerde Kalanick zijn toppositie weer te bemachtigen via een grote investering door het Japanse Softbank.

Seksuele intimidatie en bedrijfsspionage

Onder het bewind van Kalanick raakte het bedrijf in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Ook voormalig senior vice president Amit Singhal moest in februari 2017 opstappen nadat bekend werd dat zijn vertrek bij zijn vorige werkgever Google samenhing met een beschuldiging van seksuele intimidatie.

Bovendien wordt Uber door Google-dochter Waymo beschuldigd van bedrijfsspionage, deze zaak loopt nog.

Bedrijfscultuuronderzoek

Na de beschuldigingen van seksuele intimidatie en vrouwendiscriminatie van voormalig medewerker Susan Fowler, nam Uber een advocatenkantoor in de arm om zijn bedrijfscultuur te laten onderzoeken. Die resultaten leidden tot het vertrek van Kalanick.

In totaal heeft Uber 47 aanbevelingen gekregen na het onderzoek. Zo wordt Uber aangeraden zijn culturele waarden opnieuw op te stellen, een toezichtsraad op te zetten, alcoholgebruik op de werkvloer terug te dringen en seksuele relaties tussen medewerkers en leidinggevenden te verbieden. Ook wordt een aantal symbolische wijzigingen gedaan. Zo wordt een Uber-vergaderzaal met de naam 'War Room' omgedoopt tot 'Peace Room', en worden bedrijfsmotto's met agressieve insteek geschrapt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-28T10:15:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.