Cybersecurity-expert is meest toekomstbestendige job

Dit artikel delen:

Door de digitale disruptie zullen heel wat jobs de komende jaren geautomatiseerd worden. Dat wil absoluut niet zeggen dat er geen gegeerde beroepen meer zullen zijn. Het absolute topprofiel in ons land wordt cybersecurity-specialist, zo becijferde de vacaturewebsite Indeed. Op plaats twee: datawetenschapper.

Cyberaanvallen komen op steeds grotere schaal voor en worden ook steeds geavanceerder. Werkgevers zijn dan ook naarstig op zoek naar het juiste personeel om hun bedrijf te beschermen, wat heeft geleid tot een grotere vraag naar cybersecurityprofessionals. Cybersecurity en gegevensbescherming staan hoog op de agenda van Belgische bedrijven. België moet dus, net zoals de buurlanden, steeds meer moeite gaan doen om cyberaanvallen te weren. Inmiddels is het aantal cybersecurityvacatures dan ook gestegen: de afgelopen twaalf maanden nam het aantal cybersecurityvacatures toe met 86,4 procent. Over de laatste 24 maanden is dit stijgingspercentage zelfs 412,5 procent. Wie dus kennis, ervaring of een diploma cybersecurity kan voorleggen, zit op rozen.

Op de tweede plaats van meest begeerde profielen staat trouwens nog een beroep uit de ict-sector: datawetenschapper. Nu we steeds meer informatie kunnen verzamelen, opslaan en analyseren, neemt ook de vraag naar datawetenschappers toe. Professionals die technische en wetenschappelijke expertise combineren met het vermogen om belangrijke informatie uit grote hoeveelheden data te onttrekken, worden zeer gewild. Werkzoekenden lijken trouwens al op de hoogte van deze trend, het aantal keer dat er naar een job in de datawetenschappen wordt gezocht, is de laatste twaalf maanden met bijna 75 procent gestegen.

Verder bestaat de top-5 van Indeed uit ‘gezondheidsprofessionals’, ‘marketing, communicatie en design’ en ‘bezorging en logistiek’. Op zes staan ‘human resources’ en op zeven ‘gig-werkers’, mensen die zelfstandig werken en vaak slechts een kortstondig dienstverband aangaan met een bepaald bedrijf. Vaak wordt dat soort personeel online gerecruteerd. Hoewel er een wereldwijde discussie gaande is over de inzet van dit soort personeel, merkt Indeed dat de laatste twaalf maanden steeds meer gebruikers zoeken naar flexibel en parttime werk. Waarschijnlijk zet deze trend voorlopig door. De groep gig-workers bestaat voornamelijk uit millennials.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-19T11:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.