TCS stuurt Duitse it-studenten naar India

Dit artikel delen:

Tata Consultancy Services is in Duitsland met een opmerkelijk experiment begonnen: het nodigt laatstejaarsstudenten ict uit voor uitwisselingsprojecten bij TCS in India. Wanneer ze terugkeren hebben de studenten een ervaring achter de rug die onbetaalbaar is op de Duitse it-jobmarkt.

Net zoals in België en Nederland kampt ook Duitsland met een groot tekort aan it-personeel. Volgens Bitkom, de Duitse technologische industriefederatie, waren er in 2017 zo’n 55.000 banen die niet ingevuld geraakten in de sector. Ter vergelijking: vandaag zijn er dertigduizend openstaande vacatures in de ict-sector in België. Een poll van Agoria, de Belgische technologiefederatie, toont aan dat 79,8 procent van de werkgevers aangeeft moeite te hebben om geschikt personeel te vinden.

De Duitse poot van Tata Consulting Services heeft een opmerkelijke remedie voor die kwaal: sinds vorig jaar stuurt het graduaatsstudenten voor tien weken naar de lokale TCS-afdelingen in India op stage als een manier om opkomend talent zo snel mogelijk te herkennen. Daar kunnen ze aan drie programma’s deelnemen: SAP consulting, digitale technologie of it consulting.

De deelnemers geven aan dat het een van de hoogtepunten is van hun training: zowel de Indiërs als de Duitsers vullen elkaar vanuit cultureel perspectief aan en leren elkaar verschillende manieren om bepaalde problemen aan te pakken.

‘Terwijl het Duitse team aanvankelijk constant gestresst was als er iets niet werkte, waren de Indische collega’s opmerkelijk relaxed’, zegt Christoph Weitzel. ‘Op een of andere manier hadden ze er vertrouwen in dat het allemaal goed zou komen.’ Ook andere deelnemers delen dat sentiment. ‘Onze typisch Duitse overgestructureerde mind set was niet de enige manier om problemen op te lossen’, pikt Sherwan Barzange in.

Voor de studenten is de uitwisseling een uniek intercultureel experiment dat hen kan helpen bij elk internationaal project dat hun pad zal kruisen. TCS wil het project in september in Nederland uitrollen. Voor België zijn er nog geen concrete plannen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-30T11:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.