Tech-land Estland aast op Nederlandse ict'ers

Dit artikel delen:

Estland, een succesvol technologieland, introduceert de wervingscampagne Career Hunt. Doel: ict-specialisten uit andere landen interesseren voor ervaren posities bij internationale bedrijven aldaar, zoals Taxify, Twilio, Microsoft, Veriff en Swedbank. Het land mikt vooral op ict'ers uit Nederland, Italië, Portugal, Engeland en Spanje. België lijkt buiten de boot te vallen.

Estland kent een explosief groeiende it- en communicatiesector. Omdat het land slechts 1,3 miljoen inwoners heeft, zal de arbeidsmarkt in 2020 een tekort kennen van 37.000 ict-specialisten. Daarom start het een campagne om ook in het buitenland ict'ers te werven.

De organisatie laat weten er actief in Nederland geworven wordt. Dit omdat het land bij werkgevers in Estland bekend staat voor hun hoge opleidingsniveau en de goede beheersing van de Engelse taal. Daarnaast vinden Estse werkgevers Nederlandse ict-specialisten vindingrijk en oplossingsgericht. België wordt niet genoemd als focusland voor de wervingscampagne.

Er worden in totaal twintig ict-talenten vanuit de hele wereld geselecteerd. Zij gaan op een vijfdaagse trip naar Estland om daar kennis te maken met toonaangevende it-bedrijven. Ook brengen zij een bezoek aan NAVO's centrum voor cyberdefensie en 's werelds grootste roboticsfestival Robotex.

Ideale kandidaat

"Alleen adverteren voor vacatures is niet meer genoeg"

Actief betrokken bij de wervingscampagne is Jobbatical. Dit internationale platform helpt werkgevers bij het vinden van de ideale kandidaat en houdt met sollicitanten de eerste voorgesprekken. De ceo van Jobbatical, Karoli Hindriks, noemt het tekort aan arbeidskrachten een van de grootste problemen in de technologiesector. Zij juicht de manier waarop Estland talenten werft dan ook toe. ‘Een beeldbepalende campagne. Alleen adverteren voor vacatures is niet meer genoeg. Mensen zijn veel mobieler dan vroeger, en om als werkgever geschikte kandidaten te werven, moet je meer doen’, zegt Hindriks.

Vergeleken met het laatste decennium worden zoektochten naar talenten volgens haar tot in het extreme doorgevoerd. Ze wijst op een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door ManpowerGroup. Dat laat zien dat het huidige tekort aan arbeidskrachten in de laatste twaalf jaar nog nooit zo nijpend was. Maar liefst 45 procent van de ondervraagde werkgevers geeft aan moeite te ervaren met het vinden van werknemers met de benodigde vaardigheden. Het onderzoek (onder 39.000 werkgevers uit 43 landen) stelt vast dat de vraag naar personeel met specifieke technische vaardigheden, zoals ingenieurs en ict-specialisten, het grootst is. Eén op de vier werkgevers vindt dat het dit jaar lastiger is om mensen te werven dan vorig jaar.

Carrière

Het programma van Career Hunt geeft geïnteresseerden in een carrière in Estland de kans het land te bezoeken en werkgevers te ontmoeten, zonder de reiskosten te betalen. Aanmelden kan tot 23 september.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-29T15:54:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.