Java populairste taal bij solliciterende programmeurs

Python komt wel opzetten

Dit artikel delen:
Programmeren coderen programmeertaal coding

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 27 procent van de zoekopdrachten op de vacaturesite be.indeed.com Java-gerelateerd. De populariteit van Java neemt wel af, terwijl die van Python met een fikse sprong vooruitgaat.

Indeed komt tot de cijfers door na te gaan welke zoekopdrachten ontwikkelaars intikken in zijn zoekmotor. Terwijl de meeste werkzoekenden functietitels gebruiken voor de zoekopdracht, combineren softwareontwikkelaars dit vaak met een specifieke programmeertaal.

‘Hoewel het voor de meeste werkzoekenden logisch lijkt om gewoon naar een functie te zoeken, ziet dit er bij softwareontwikkelaars anders uit’, zegt Anouk Kon, evangelist bij Indeed. ‘Vacaturetitels zijn minder relevant. Hoewel ze ook op zoek zijn naar ‘softwareontwikkelaar’ of ‘software-architect’, zoeken ze meestal in combinatie met een of meer programmeertalen. Ook zien we dat ze lange zoekopdrachten met formules gebruiken, en dat sleutelwoorden worden uitgesloten.' Een zoekopdracht ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit: “(java OR Php) AND (senior -junior, -werkstudent).’

Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de zoekopdrachten naar programmeertalen over Java gaat. Daarna volgt SQL met 12,7 procent en dan Python met 11,9 procent. Java is nog steeds het populairst, maar die populariteit kreeg ten opzichte van vorig jaar wel een knauw van meer dan 10 procent. Python daarentegen ging er met bijna 45 procent op vooruit.

In 2018 werd in combinatie met deze programmeertaal het meeste geklikt op de vacaturetitels ‘Python Developer’, ‘Data Scientist’ en ‘Software Engineer’. Ook SQL kon stevige groeicijfers voorleggen: plus 40,5 procent. De top-8 bestaat verder uit PHP met 10,2 procent van de zoekopdrachten, C# met 6,7 procent, C++ (5 procent), Javascript (4,2 procent) en Matlab met 3 procent. Ook C#, C++ en Matlab daalden in populariteit.

Los van het gegeven dat softwareontwikkelaars andere zoektermen gebruiken in de zoektocht naar een baan, hebben zij ook een andere voorkeur als het gaat om devices. Van januari 2018 tot juli 2018 kwam 53,7 procent van alle zoekopdrachten op be.indeed.com van een mobiel apparaat. Werkzoekenden die programmeertalen invoerden, gebruikten slechts in 29,6 procent van de gevallen een mobiel apparaat. Kon: ‘Eerder onderzoek heeft aangetoond dat werkzoekenden vooral doordeweeks tijdens normale werkuren naar werk zoeken. Op dat moment zitten zeker softwareontwikkelaars meestal voor een pc of laptop. Ook kan meespelen dat softwareontwikkelaars vaak formules gebruiker in het zoekveld, waarbij het handiger is om een toetsenbord te gebruiken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-26T09:23:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.