Europese software-industrie ziet snelle groei

Maar tech-vrouwen voelen zich gediscrimineerd

Dit artikel delen:

2018 wordt een record jaar voor Europa's tech (software) industrie, qua groei, exits, investeringen en aantal nieuwe ondernemingen dat meer dan 1 miljard dollar waard is. De software-industrie groeit vijf keer sneller dan de rest van de Europese economie als wordt gekeken naar bruto toegevoegde waarde.

Dit blijkt uit The State of European Tech dat tijdens de techbeurs Slush in Helsinki werd gepresenteerd. Dit rapport van de onderzoeksbureaus Atomico en Orrick toont dat het nog niet zo slecht is gesteld met Europa. Dit jaar wordt een recordbedrag van 23 miljard dollar geïnvesteerd in het Europese technologische ecosysteem. In 2013 was dit nog maar vijf miljard dollar.  

Tom Wehmeier, hoofd onderzoek bij Atomico: 'Het voorbeeld van Spotify laat zien dat Europese techbedrijven wel degelijk groot kunnen denken en de wereldmarkt kunnen winnen.' Dit gebeurt ondanks felle concurrentie van giganten als Apple en Google.  

Weinig kans

"Bijna de helft van de vrouwen in de Europese tech-sector klaagt over discriminatie"

Het aantal mensen dat de tech-industrie werk vindt, groeit met 4 procent per jaar. Europa telt thans 5,7 miljoen professionele ontwikkelaars. Tech-talenten zwermen tegenwoordig over heel Europa uit. De kans dat ze in een ander land gaan werken, is tien keer groter dan gemiddeld. 

Maar Wehmeier signaleerde ook minpunten. 'Institutionele beleggers waaronder pensioenfondsen laten het afweten als het om investeringen in jonge high tech-bedrijven gaat. Hier kan nog veel verbeteren,' zei hij. Alleen in Noord-Europa beginnen de pensioenfondsen wat actiever te worden.

Een ander probleem is dat vrouwen weinig kans krijgen. Liefst 93 procent van al het geld dat venture capital maatschappijen in tech steken, gaat naar teams die volledig uit mannen bestaat. Bijna de helft van de vrouwen die werkzaam zijn in de Europese tech-sector, klaagt over discriminatie. Wehmeier noemde dit een schokkende uitkomst van het onderzoek.

Overigens is het aandeel van vrouwen onder de ruim 20.000 Slush-bezoekers groot. Met name in Noord-Europa en de Baltische staten beginnen veel vrouwen een eigen bedrijf. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-05T11:55:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.