SAP snijdt diep in de organisatie

Herstructureringsplan kost 4.400 banen in vooral Duitsland en VS

Dit artikel delen:
SAP

SAP kondigt een miljard kostend herstructureringsplan aan, waarmee 4.400 banen verloren gaan. De Duitse softwaregigant neemt de opmerkelijke stap als reactie op de stagneerde winst in 2018. Eerder bracht het bedrijf nog naar buiten dat het op schema lag om de inkomsten dit jaar te laten groeien.

Dat melden media, waaronder het Frans persbureau AFP.

Een woordvoerder van SAP laat optekenen dat het een ‘volledig vrijwillig programma’ betreft. Om eraan toe te voegen dat het banenverlies iets hoger uitpakt dan tijdens een eerdere revisie in 2015. Toen verschoof SAP de focus van traditionele software naar cloudcomputing. ‘We verwachten een verlies van 4.400 banen, meer dan de drieduizend in 2015. Duitsland en de VS zullen hierbij het meest worden getroffen.’

Het plan, waarmee dit jaar tussen de 800 miljoen en 950 miljoen euro gemoeid, is bedoeld om bedrijfsstructuren en -processen verder te vereenvoudigen. Volgens topman Bill McDermott wil SAP de weg vrijmaken voor nieuwe groeigebieden in de software-industrie. ‘We gaan onze medewerkers en onze focus verplaatsen naar de gebieden die SAP het meest nodig heeft: ai - kunstmatige intelligentie -, blockchain, internet of things en quantum computing’, aldus McDermott. Om daarna een belofte te doen: ‘We hebben momenteel 95.000 mensen in het bedrijf. Als we over een paar jaar nog eens praten, zullen het er meer zijn.’

Qualtrics

Een van de gebieden waar de SAP-groep ook aandacht voor heeft is 'experience-management', voor alles nadat het onlangs de Californische firma Qualtrics voor acht miljard dollar in de steigers heeft gezet. Genoemde techniek, uitgevonden in de jaren negentig, draait ​​om het verzamelen van gegevens over klanten, werknemers, merken en producten, met als doel het inzicht van bedrijven in de manier waarop zij bekend staan te vergroten.

De herstructureringsaankondiging van SAP volgt op het rapport dat de nettowinst vorig jaar met slechts een procent steeg tot 4,1 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-29T17:20:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.