Jony Ive trekt deur Apple achter zich dicht

Dit artikel delen:
Apple

Copyright Apple

Jony Ive, de legendarische designer van iconische Apple-producten, verlaat na bijna dertig jaar het bedrijf. Ive richt zijn eigen designbedrijf op, dat Apple als zijn eerste klant mag verwelkomen.

Ive vertrekt later dit jaar bij Apple, een bedrijf waar hij in 1992 belandde. De 52-jarige Brit werkte toen bij de kleine Londense studio Tangerine, waar Apple klant was. Het computerbedrijf zag blijkbaar wel wat in de jonge ontwerper want hij kwam op hun loonlijst terecht en verhuisde naar Californië. Een van de eerste producten waar hij bij betrokken was, was de Apple Newton. Volgens de legende zou Ive in die beginperiode verschillende malen overwogen hebben om Apple te verlaten, vanwege het uitblijven van commercieel succes.

Het geluk keer met de komst van de iMac, de machine die, samen met de iPod en later de iPhone, de revival van Apple in gang zette.

Ive kon het naar verluidt bijzonder goed vinden met Steve Jobs, waardoor hij snel opklom binnen het bedrijf en incontournable werd. Hij werd ook opgevoerd in tal van productvideo’s van Apple die hij met zijn dramatische basstem van commentaar voorzag. Ive verscheen echter nooit op het podium om nieuwe apparaten voor te stellen.

Toen Jobs in 2011 overleed werd hij even een van de belangrijkste mensen binnen Apple. Volgens het persbureau Bloomberg was hij toen de man die besliste welke producten Apple zou maken, hoe ze er zouden uitzien en hoe ze werkten.

Na de lancering van de Apple Watch nam Ive gas terug. Hij kwam niet meer elke dag naar het Apple-hoofdkwartier in Cupertino en begon meer en meer taken te delegeren. Desondanks was hij nauw betrokken bij het uitzicht van de Apple-winkels en het ontwerpen van Apple Park, het nieuwe hoofdkwartier van het bedrijf dat getekend werd door architect Norman Foster en dat in april 2017 de deuren opende.

Jony Ive’s taken bij Apple worden overgenomen door Evans Hankey en Alan Dye, zij rapporteren rechtstreeks aan coo Jeff Williams.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-28T10:46:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.