IBM schrapt 8000 banen in Europa

In België verdwijnen tweehonderd banen, in Nederland is het aantal nog onbekend

Dit artikel delen:

Hoofdkantoor van IBM Nederland in Amsterdam

Technologiebedrijf IBM staat op het punt om achtduizend banen te schrappen in Europa. Ruim de helft van de ontslagen vallen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland. Ook in de Benelux verliezen IBM’ers hun job. In België was al bekend dat het om tweehonderd mensen gaat, het precieze aantal in Nederland is niet gemeld.

De ontslagronde hing al een tijdje in de lucht, maar wordt nu bevestigd door anonieme bronnen van Britse media en door een vakbond in Duitsland. Ook de woordvoerder van IBM Nederland bevestigt aan Computable het voornemen, zonder daarbij nadere informatie te geven over de gevolgen voor de organisatie in Nederland. Eerder deze maand werd wel bekend dat IBM België tweehonderd mensen ontslaat, bovenop de zeventig die eerder dit jaar werd aangekondigd.

Aanleiding voor de ontslagronde is de nieuwe focus van IBM op cloud en kunstmatige intelligentie. ‘Beslissingen over onze workforce worden genomen om onze klanten zo goed mogelijk te ondersteunen in hun reis om een open hybride cloudplatform en ai-mogelijkheden te adopteren, en we herinvesteren in onze business’, aldus de woordvoerder. Britse media kregen exact dezelfde reactie voorgeschoteld, maar dan in het Engels.

Niet de eerste ontslagronde

Bij elkaar verliezen achtduizend Europese IBM’ers hun baan. Het betreft in elk geval zo’n tweeduizend medewerkers in het VK en Ierland, ongeveer 2300 in Duitsland, bijna vierhonderd in Scandinavië en dus tweehonderd in België. Het blijft gissen hoeveel mensen in Nederland worden gedupeerd. Het is in elk geval niet de eerste ontslagronde bij het bedrijf. Vorig jaar verloren ongeveer vijftig mensen in Nederland hun baan en in 2016 achthonderd.

Volgens Britse media is het vooral de divisie Global Business Services waar mensen voor beëindiging van hun dienstverband moeten vrezen. De Nederlandse woordvoerder meldt: 'We blijven significante investeringen doen in de opleiding en de ontwikkeling van de skills van IBM'ers om zo beter aan de behoeften van onze klanten te voldoen.'

Splitsen

IBM maakte in oktober bekend zich in twee bedrijven te splitsen om zich te focussen op lucratieve clouddiensten. Technische dienstverlening op het gebied van it-infrastructuur, waarop weinig winstmarge zit, wordt vanaf eind 2021 ondergebracht in een nieuwe organisatie. Ongeveer negentigduizend IBM-medewerkers verhuizen mee.

Het resterende afgeslankte IBM gaat zich toeleggen op clouddienstverlening. Deze diensten hebben volgens het bedrijf een marktpotentie van maar liefst duizend miljard dollar. IBM hoopt deze potentie aan te boren via zijn open hybride-cloudplatform met daarop een arsenaal aan ai-functionaliteit. Er werken ongeveer 260.000 mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-20T17:08:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.