Studie brengt meest 'disruptieve’ it-banen in kaart

Dit artikel delen:

Amerikaanse werkgevers die it’ers willen inhuren met kennis van 'it automation en machine learning, moeten gemiddeld de hoogste 'premies’ op beginsalarissen betalen. Momenteel het meest gevraagd zijn vaardigheden die zijn gericht op de verdere automatisering van bestaande taken ter vergroting van de efficiency.

Maar relatief het sterkst gaat in de VS de komende vijf jaar stijgen de vraag naar it’ers met kennis van quantum computing. Het gaat hier om vaardigheden die te maken hebben met de bouw en het gebruik van quantum computers alsmede hun applicaties. Daarna komen ‘connected technologies’, vaardigheden gerelateerd aan het internet of things en de telecommunicatie-infrastructuur die daarvoor nodig is zoals 5G. 

Dit blijkt uit een studie van Burning Glass Technologies naar de ‘skills van de toekomst’. Naar bijna al die vaardigheden bestaat thans al een behoorlijke vraag. Veel rapporten beschrijven precies welke disruptieve technologieën op het punt staan om door te breken. Maar ze laten achterwege hoe bedrijven zich daarop kunnen voorbereiden en welke skills daarvoor nodig zijn.

Lacune

"Het grootst is de vraag naar kennis van softwareontwikkeling"

Om in deze lacune te voorzien stelde Burning Glass een lijst samen van de meest disruptieve ‘skill areas’ in tech. Criteria waren de voorziene groei, gemiddelde salarispremies en de gemiddelde tijd die het kost om een vacature te vervullen.  

In de afgelopen twaalf maanden waren er in de VS 1,7 miljoen vacatures waarin ten minste een van disruptive skills werden gevraagd. Het grootst is de vraag naar kennis van softwareontwikkeling. Met 634.660 vacatures en een verwachte groei van 35 procent is en blijft dit het meest gevraagde 'skill area’ in de it. Daarna volgt de cloud. Er werden 462.963 vacatures geteld, terwijl de groeiprognose 28 procent is. De behoefte aan proactieve security-kennis was 373.123 met een groei van 39 procent.

It automation

De voorziene groei bij quantum computing is 135 procent over een periode van vijf jaar, uitgaande van 2.718 vacatures. Bij ‘connected technologies’ waren er 68.313 vacatures met een verwachte groei van 104 procent. In fintech ben je ook van een baan verzekerd. Uitgaande van 35.667 vacatures wordt een groei van 96 procent voorspeld.

Het aantal vacatures op gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning bedroeg 197.810 met een groei van 71 procent. Ook als je thuis bent in ‘it automation’ hoef je niet lang naar een baan te zoeken: 282.380 banen en een toename van 59 procent.  De top tien bestaat verder uit natuurlijke taalverwerking (36.941 vacatures, 41 procent groei) en parallel computing (11.056 vacatures, 17 procent groei).  

Burning Glass keek ook welke ‘skill areas’ momenteel de beste salarissen bieden. Veruit het hoogste is de gemiddelde salarispremie bij 'it automation'. Ook nieuwe werknemers op gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning kunnen rekenen op een mooi salaris, op de voet gevolgd door fintech en software-ontwikkeling. Kennis van ‘connected technologies’ en cloud techniek wordt eveneens met hoge extraatjes beloond. De extra beloning bij quantum computing is vooralsnog aan de bescheiden kant. 

Spreiding

Overigens zijn de 'skill areas’ gespreid over meerdere beroepen en bedrijfstakken. Ze beperken zich over het algemeen niet tot een handjevol rollen. Veel rollen combineren namelijk opkomende 'skills’ met meer traditionele vaardigheden. Bij 57 procent van de beroepen is kennis van pro-actieve security in het algemeen een vereiste. Ongeveer hetzelfde percentage vraagt om kennis van cloudtechnologie.

Ook kennis van software-development-methodologie wordt bij de meerderheid van de beroepen gevraagd. Kunstmatige intelligentue en machine learning zitten het meest in de lift. Bij een kleine meerderheid van de vacatures wordt daar straks naar gevraagd. Kennis van ‘connected technologies’ is ook in opkomst. Daarentegen blijven quantum computing en parallel computing ‘skill areas’ die op een handjevol specifieke rollen van toepassing zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-31T13:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.