AWS-ceo Jassy volgt aftredende Amazon-ceo Bezos op

Dit artikel delen:

Amazon-oprichter Jeff Bezos

Amazon-oprichter Jeff Bezos treedt af als algemeen directeur. Hij blijft wel verbonden bij de webwinkelgigant. In het derde kwartaal van dit jaar neemt hij de rol van bestuursvoorzitter op zich. Andy Jassy, algemeen directeur en oprichter van Amazon Web Services (AWS), neemt de rol van algemeen directeur over. Hij is sinds 1997 in dienst van Amazon en is sinds 2006 de topman van AWS.

Amazon werd in 1994 opgericht door Bezos (57). Op dat moment was het een online-boekenhandel. Na een forse uitbreiding van het assortiment is sprake van een heuse webwinkelgigant. Amazon behaalde in het boekjaar van 2020 een omzet van 386,1 miljard dollar, een stijging van 38 procent ten opzichte van 2019 (280,5 miljard dollar). De winst komt uit op 21,3 miljard. Die bedroeg het jaar ervoor nog 11,6 miljard dollar.

Bezos treedt na 27 jaar af als directeur en focust zich als bestuursvoorzitter op de ontwikkeling van nieuwe producten en initiatieven van het bedrijf. Hij draagt het stokje over aan AWS-ceo Andy Jassy.

Bezos was sinds 2017 de rijkste man ter wereld met een vermogen van 188 miljard dollar. Begin dit jaar haalde Tesla-topman Elon Musk hem in, met een vermogen van 188,5 miljard dollar. In 2013 kocht Bezos de befaamde krant The Washington Post.

Zakelijke markt

Forrester-analist Allen Bonde zegt dat Amazon met de keuze van Jassy het belang van AWS en cloudtechnologie voor het moederbedrijf onderstreept. ‘E-commerce is een grote markt, maar business-to-business biedt nog meer kansen en levert op de lange termijn meer op. De aanstelling van een nieuwe topman die jarenlang ervaring heeft met de zakelijke markt, kan erop wijzen dat Amazon zich in de toekomst meer richt op zakelijke klanten dan op consumenten.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-03T11:17:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.